AİLE İÇİ ŞİDDET NEREYE GİDİYOR?

Astsubay Hüseyin Güneş Özmen , kendisinden boşanmak isteyen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencisi olan eşi Ayşe Yılbaş Özmen'i stajyer doktor olarak çalıştığı hastanede 12 kurşunla öldürdü. Özmen 26, Ayşe’yse daha 24’ündeydi. Üstelik 1,5 yaşında bir de çocukları vardı.


Türkiye’de aile içi şiddetin boyutlarını acı bir şekilde tekrar görmemize neden oldu bu üzücü olay. Şiddet yüzünü ölümle gösterebilecek kadar büyüdü.

2006 yılında evlenen çift bir süre sonra tartışma ve geçimsizlikler yaşamaya başladı. Genç kadın bu nedenle eşinden boşanmak istiyordu. Ancak eşi, konuşmaya gittiğini söylediği hastahanede Ayşe Yılbaş’ı adeta kurşun yağmuruna tuttu.

EŞİ TARAFINDAN TEHDİT EDİLİYORMUŞ
Tıp Fakültesi Öğrencisi Ayşe Yılbaş Özmen için okuduğu İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde hocaları ile arkadaşları tarafından anma töreni düzenlendi.

Kadına yönelik şiddetin vurgulandığı törende arkadaşları,  Ayşe Yılbaş Özmen’in eşi ile bir yıldır ayrı yaşadığını ve boşanma arifesinde olduğunu söylediler. Bir arkadaşı, "Bir süredir eşi tarafından tehdit edildiği için mahkemeden tedbir kararı aldırmaya çalışıyordu" dedi.

Ayşe Yılbaş Özmen’in 1,5 yaşındaki oğlu Berkay için  "Berkay, annesiz kalmadı. Bundan sonra hepimiz onun annesi, ailesiyiz" diyen arkadaşları, “Oğluna sahip olduğu için dünyanın en mutlu kadınıydı” diyerek gözyaşlarına boğuldular.

 

ŞİDDET UYGULAYAN EŞE UZAKLAŞTIRMA

Geçen sene TBMM’de kabul edilen “Aile İçi Şiddeti Önleme Yasası” nın uygulama yönetmeliği resmi gazetede yayınlandı. Şiddeti uygulayan eş ya da aile fertleri bir belge aranmaksızın aileden uzaklaştırılacak.

Aile İçi Şiddeti Önleme Yasası’nın yayınlanan uygulama yönetmeliği ise şöyle: Şiddeti uygulayan aile ferdi ayrı oturulan eve yaklaşamayacak, zorunlu olarak ruh sağlığı tedavisi görecek. Ayrıca çocukların okulu ya da işyerine gidemeyeceği gibi telefonla tacizde suç sayılacak.

Resmi gazetede yayınlanan yönetmelik hangi durumlarda şikayet edilebileceğini de açıklığa kavuşturuyor. Buna göre; aile bireylerinden biri, baskıyı ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini içeren, toplumsal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözel ve ekonomik şiddet içeren davranışa maruz kalırsa, şikayet ve ihbar makamlarından tedbir talebinde bulunabilecek.

SİLAHLARA VEDA
Kusurlu eş ya da aile bireyi Aile Mahkemesi Hakimi tarafından şiddet içeren söz ve davranışlarda bulunmaması ve de korunan bireyin eşyalarına ve mal varlığına zarar vermemesi yönünde uyarılabilecek. Bunun yanı sıra  Şiddeti uygulayan eş ya da aile ferdine ait silah veya benzeri araçlar genel koluk kuvvetlerine teslim edilecek. Tedbir süresinin sonuna kadar emanete alınabilecek.

Hakimin kararı üzerine evinden uzaklaştırılan kusurlu eş ya da aile ferdi, içinde yaşamasa da ailenin oturduğu evin kira, doğalgaz, elektrik, su ve telefon gibi giderlerini karşılayacak.

Şikayeti yalnız aile bireyleri değil aileden olmayan kişilerde yazılı, sözlü ya da başka bir şekilde yapabilecek. Şikayeti yapan aile bireylerinden biri ya da Cumhuriyet Başsavcılığı ise hiç bir belge ya da kanıt aranmaksızın resen bu tedbirlere karar verilebiliyor.



anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE