TARİHTE ANNELER GÜNÜ

ANACIĞIM

Nasıl hatırlamam anacığım nasıl?
Kaç geceler bana ninni söylerdi.
Hasta olunca oydu başucumda bekleyen...
Biraz yorulmayayım, üzülmeyeyim, hemen
Alır kucağına okşardı, saçlarımı öperdi.
 
Nasıl hatırlamam anacığım nasıl?
Uzun kış geceleri masal masaldı
Güzel çoban kızları, iyi kalpli sultanlar...
Bir suyun akışı gibi geçip gitti zamanlar.
Şimdi ne o dünkü çocuk, ne de o masal kaldı.
 
Nasıl hatırlamam anacığım nasıl?
Yıkayan oydu mürekkep lekeli parmaklarımı
Akşam biraz geciksem yollara düşerdi
Sokağa çıkarken «Yavrucuğum üşütme» derdi.
Hemen bir kazak örerdi biraz boş kaldı mı.
 
Nasıl hatırlamam anacığım nasıl?
Bilirim yine kalbinde yerim anacığı.
Selam sana Anneler Günü İstanbul’dan
Yeni dönmüşçesine bir akşam okuldan
Vefalı ellerinden öperim anacığım.

Ümit Yaşar Oğuzcan

Ümit Yaşar’ın da dediği gibi selam sana anacığım ve sevgiler tüm annelere... Mübarek elleri öpülmeye doyulmayan tüm annelerin günü kutlu olsun. “İnsanın gözünü açtığında gördüğü ilk melek” derler anneler için. Ne kadar doğru bir tespittir bu. O bir melek gibi kollar yavrusunu, bir melek kadar iyi davranır ve melekler kıskanır belki onun yüreğinde yavrusu için büyüttüğü kutsal sevgiyi. Anneler gününde bugünün neden anneler günü olarak kutlandığının hikayesini sizlerle paylaşıyoruz.

Her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar günü Türkiye ve birçok Dünya ülkesinde “Anneler Günü” olarak kutlanıyor. Anneler gününün tarihi aslında Antik Yunan’a kadar dayanıyor. “Gea” yani toprak ana için yapılan bahar kutlamaları, anneler gününün neden baharda kutlandığının bir küçük cevabıdır. Toprak Ana kutlamalarına Anadolu ve Mezopotamya kültürlerinde de rastlanıyor. Toprak doğuran, üreten ve dünyanın kendisi “kadın” la birleşiyor ve “analık, doğurganlık” kadının kutsal gücü ile isimlendiriliyor.

1600'lü yıllarda İngilizler'in “Mothering Sunday” (Anneler Pazarı) kutlamalarıyla farklı bir hal alan gün daha sonra “Anneler Pazarı” kutlamaları ile ruhani bir güç sayılan “Anneler Kilisesi” ni onurlandırmak amacıyla düzenlenen festivalin birleşmesi ile daha da yaygınlaştı. Doğurganlık ve inancın eski çağlardan beri süren birlikteliği bir kez daha kutlanıyordu.

O dönemde çok zor şartlarda çalışan ve genellikle çalıştıkları yerlerde barınan İngilizler Anneler Pazarı Kutlamaları’nda izinli sayılır ve bu günü anneleri ile geçirirlerdi. Hıristiyan aleminin yortu geleneğinin de tesiri ile “mothering cake” adını verdikleri bir pastayı annelerine götürme gelenekleri de vardı.

ÜLKEMİZDE 1955’TEN BERİ KUTLANIYOR
Anneler Günü resmi olarak ise ilk kez Amerika Birleşik Devletleri'nde 1872 yılında kutlandı. Ülkemizde ise 1955 yılında... İlk olarak 1870 yılında Amerika'da barış yanlısı hareketin başında yer alan şair Julia Ward Howe'un aklına geldi bu fikir. Julia Ward Howe bundan böyle her Paskalya Yortusu'nun dördüncü Pazarı'na denk gelen tarihin kendi şehrinde Anneler Günü olarak kutlanacağını ilan etti.

1907'de annesini kaybeden Philedelphia'da yaşayan Ana Jarvis adındaki genç kız, kilise yönetiminden annesinin ölüm yıldönümünün ülke çapında bir tören olarak ilan edilmesini talep etti. Politikacılara, bakanlara ve iş adamlarına kendisine yardımcı olmaları için mektup yazdı. 1914 yılında ise Amerikan Başkanı, Mayıs ayının ikinci pazarının bundan böyle tüm dünyada  “Anneler Günü” olarak kutlanacağını resmen açıkladı.

Türkiye, Danimarka, Finlandiya, İtalya, Avustralya ve Belçika'da da aynı tarih kabul edilmesine rağmen İngiltere’de ve diğer birçok ülkede Anneler Günü belirlenen değişik tarihlerde kutlanıyor.


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE