TÖRE CİNAYETLERİ EĞİTİM TANIMIYOR

Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mazhar Bağlı önderliğinde çalışmayı gerçekleştiren sekiz kişilik ekip, töre ve namus cinayeti işleyen 190 kişiyle 47 cezaevinde görüştü. Araştırmayı yapan ekip antropolog, sosyolog, psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşuyor. Ege bölgesi hariç tüm bölgelerdeki cezaevlerinde 20-35 yıl hapis cezası almış kişilerle yüz yüze yapılan görüşmeler “namus ve töre cinayeti” gerçeği hakkında korkunç sonuçları ortaya çıkardı.


KATİLLER İÇERİDE VE DIŞARIDA SAYGI GÖRÜYOR!
Önemli olan “namus” temizlemek görüşü ile cinayet işleyen mahkumlar, hem cezaevinde hem de dışarıda büyük saygı görüyorlar. Namusu için adam öldürmek toplumda neredeyse saygınlık kazandıran ürkütücü bir gerçek.

Mahkumlar öldürdüklerine hırslarının hala geçmediğini söylerken, iyi bir savunma yapılmış olsa bu cezayı almayacağına inananların sayısı da çoğunlukta.

“HUKUKSAL DEĞİL TOPLUMSAL BİR SORUN”
Doç. Dr. Mazhar Bağlı; “Töre ve namus cinayeti konusu hukuksal değil toplumsal bir sorundur. Bu konunun çözülmesi için toplumsal yönüne ağırlık verilen çalışmaların yapılması lazım” diyerek, bugüne kadar elde ettikleri sonuçları şöyle özetledi:
•  Bazı hükümlülerin öldürdükleri kişiye karşı hırsları hala geçmemiş.
•  Cinayeti işleyenler kendilerini aşağılanmış hissediyor.
•  Töre ve namus cinayeti işleyenler için uygulanan cezanın ağırlaştırılmış olmasının caydırıcı niteliği olmadığını söylüyorlar. “Ben bu cezayı almamalıydım” diyerek yaptıklarının normal ve kabul edilebilir olduğunu düşünüyorlar.
•  Araştırmanın bir diğer şaşırtıcı sonucu ise; töre ve namus cinayetlerinin eğitim, gelir ve statü ile ilgili olmadığı gerçeği.
•  Doğu ve Güneydoğu’da toplumsal baskı daha yoğun ancak bölgeler arasında farklılık yok.
•  Cinayetler planlı işleniyor.
•  Eşini öldüren kişi bununla da yetinmeyerek, şüpheyi gidermek için çocuklarının gerçekten kendilerine ait olup olmadıklarını anlamak için DNA testi istiyor. Hatta görüşmelerde araştırma ekibinden bu testin nasıl yapıldığını öğrenmek isteyenler oluyor.
•  Hükümlülerin büyük bir kısmı, avukatlarının kendilerini yeterince iyi savunmaması nedeniyle bu denli ağır bir ceza aldıklarını düşünüyor.


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE