YILDIZ ÇAKAR
yildiz@anneoluncaanladim.com
Çocuklar ve çizgi kahramanlar…
Harry Potter, Pokemon ve diğer sanal kahramanları anlatırken çocuklar kendilerini mi anlatıyorlar? Bu figürlerin çocukları bu kadar hayran bıraktıran ne gibi özellikleri var?

Film ve oyuncak endüstrisi her zaman çocukların hoşuna gidecek yeni figürler buluyor. Bu figürler giysilerden çanta ve defterler ve yapışkan etiketler ve çeşitli koleksiyonlarla her yerde. Bazıları cicili bicili (Barbie),  bazıları maceraperest (Memo), bazıları savaşçı (Pokemonlar)…

Çocuklar bu kahramanlar dünyasında kendi dünyalarını yansıtan birşeyler buluyorlar. Biraz daha açarsak, bu kahraman figürlerin çocuk yaşamında önemli yerleri var.

Çocuklar böyle bir fantezi dünyasını kendi aralarında paylaşmaktan keyif alıyorlar; bu şekilde kendilerine yetişkinlerin bilmediği apayrı bir alan yaratıyorlar. Kült figürlerle kendi aralarında farklı  seviyede bir ilişki kuruyorlar. 

Sevdikleri figürle ilgili zevkli ve özgün sohbetler yapıyorlar. Bu sohbetlere dikkat edildiğinde çocukların biraz da kendilerinden bahsettiklerini görüyoruz. Pedagojik anlamda bakıldığında, uzmana çocuğun yaşadığı içsel çatışmalar ve kaygılarla ilgili çok geniş bir malzeme sunuyor. Çocuklar ise, yaşadıkları çatışmalar ve kaygıların kendilerine özgü olmadığını ve arkadaşlarının da benzer çatışmaları yaşadığını fark ediyorlar.

Çocuklar bu figürleri aralarında paylaşırken bol bol hayal kurarlar. Sohbet ve oyun ortamında,  kişilik gelişimleri için gerekli olan çok önemli kavramlarla ilgili bilgiler kazanırlar. Örneğin:  Büyüklük, güzellik, rekabet, kavga, sevilmek, güçlülük, sadakat, iyilik ve kötülük kavramlarını kendilerince işlerler. Kendini güçsüz hisseden çelimsiz bir çocuk, doğaüstü yetileri olan bir masal kahramanı ile özdeşleşerek kendini güçlü hissedebilir.

Birçok oyun kahramanı hakkında konuşmak ve oynamak onların bilişsel gelişimi için de eşsiz bir destek sağlar. Saymak, sınıflandırmak, eşleştirmek, ezberlemek, karşılaştırmak ya da sıralamak gibi bilişsel alanda alıştırma olanakları sunar.

Bu fantezi alemi çocuklara projeksiyon; bir başka deyişle kendi duygularını yansıtma için bir alan oluşturur. Hayal kırıklıklarına tahammül edebilme, öfke dalgaları ile başedebilme, tüm güçlülük veya tam tersi tüm güçsüzlük duyguları,  korkular ve onlara karşı savaşma, yenme ve yenilme veya birçok başka duygu. Bu duygular fantezi aleminde kendilerine yer bulur,  işlenir ve zor olan duygularla başetme biraz olsun başarılır.

Masallarda ve filmlerde yenmek diğerlerinin tamamen yok edilmesi, yenilmek ise benliğin yok olması demektir. Ya hep ya hiç ilkesi geçerli olup; “Benden yana değilsen bana karşısındır”;  Tüm güçlüler- iyiler ya da tüm güçsüzler- kötüler” ilkeleri geçerlidir. Çocuk tüm bunları kendi içinde bütünleştirmeyi dener.

Savunmaya ve saldırmaya her an hazır olan ve değer yargılarının uyum içinde bütünleşmesinin zor olduğu toplumumuzda çocukların bu fantezi dünyasına ihtiyaç duymasına şaşırmamak gerekir.


Yazarın Diğer Yazıları
- Babanın çocuk için önemi ve değeri!
- Çocuğun yaratıcı düşünmesi ve davranması nasıl desteklenir?
- Çocuğun benlik gelişimi
- Özgürce oynayan çocuğun farkı
- Anne karnından itibaren müzik
- Hareket etme özgürlüğü olan çocuklar
- Büyükanne ve dedelerin önemi
- Erken çocukluk çağında sosyal ilişkiler
- Çocuk duygusal kriz yaşadığında ne yapmalı?
- Dil gelişimi ve okuryazarlığa geçiş
- Etkin öğrenmenin önemi
- Okul öncesi çocuklarda düşünme
- Etkin öğrenme üzerine temel düşünceler
- Tüm duyularla öğrenmenin önemi
- Bebeklerde Aktif Öğrenme
- Mutlu olmak için ne gerekir?
- Bebek beyninin yapısı
- Stresin bebek gelişimi üzerindeki etkileri
- Beyinde değişim nasıl sağlanabilir?
- Öğrenme kolaylaştırılabilir mi? “Değişmez olan tek şey değişimdir”
- Öğrenme aceleye getirilemez!
- Çocukları yuvaya nasıl hazırlayalım?
- Anaokulu nasıl olmalıdır?
- Çocuklar zor durumlarla nasıl baş edebilir?
- Babalar çok önemlidir!
- Anne giyinmek istemiyorum!
- Çocuklar neden öykü ve masallara bayılırlar?
- Küçük çocuklar ve televizyon
- Çocuklar ve çizgi kahramanlar…
- Çocuklarda sembolik düşünce ve hayali oyun
- Çocuğum yuvada nasıl oyun oynuyor?
- Çocuklar ve oyun
- İlk yıllar: Bebeğiniz gelişiyor
- Küçük çocuklarda bağlanma süreci:
- Erken çocukluk çağı karakterimizi ne kadar belirliyor?
- “Anne Olunca Anladım” ailesine merhaba!
anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE