REHA CENGİZLİER
reha@anneoluncanladim.com
Merhaba

Ben Prof. Dr. Mehmet Reha Cengizlier’im.

En güzel, en mutlu, en sağlıklı günleri birlikte paylaşmak dileklerimle söze başlıyorum.  Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, ardından da Çocuk Alerjisi konusunda uzmanlık eğitimi aldım.  Tabii teorik eğitimin ötesinde, adına tecrübe denen hayat eğitimim de artık 20 küsur yıldır devam ediyor.
 

Artık burada sizlerle birlikte olacak,  mevsimin özelliklerine göre çocuklarda öne çıkan sağlık sorunlarını, farklı bir pencereden paylaşacağız. 

Sizlere her kitaptan okuyabileceğiniz teorik bilgileri aktarmayı düşünmüyorum. Çok sevgililerimiz olan çocuklarımızın güncel sağlık sorunlarını alerji ile bağlantılı yorumlayacağım. Konuşulmasını istediğiniz konu önerileriniz olursa, yıllardır “Anne Olunca Anladım”larını, içine sevgisini katarak bizimle paylaşan sevgili Hülya Hanım aracılığı ile iletebilirsiniz. Ya da bana mail atarak ulaştırabilirsiniz.

Elektronik ortamda sayfa kısıtlaması yok. Bu nedenle her defasında uzun destanlar yazmak mümkün.  Ben,  kendi adıma;  uzun yazıları okumaktan hoşlanmıyorum.  Bu nedenle de yazılarımı olabildiğince kısa tutarak sizleri sıkmamaya çalışacağım. Hadi, sözü daha fazla uzatmadan hemen bir konu ile başlayalım.

ALERJİ NEREDE?
Bazı konular vardır, sık sık karşımıza çıkar. Alerji de bunlardan biridir.  Günlük yaşamda soluduğumuz havada, yediğimizde, içtiğimizde, dokunduğumuzda, kokladığımızda...  Kısacası her yerde. Alerjik hastalıkların sıklığını araştıran çalışmalar, toplumdaki her 5 kişiden birinin alerji hastası olduğunu söylüyor. Ama bu söylenen, hastalık boyutuna ulaşan derecedeki, yani astım gibi, alerjik nezle gibi adı konmuş hastalık düzeyindeki rakamlardır. Alerjik reaksiyonları araştıracak olsak belki de hepimizde çıkacaktır. 

ALERJİ NEDİR?
Vücudumuz, dışarıdan gelen ve zarar verme riski bulunan maddelere karşı bağışıklık sistemi yoluyla devamlı bir savunma halindedir.  Damarlarımızda dolaşan bekçi hücreler, solunumla, gıda yolu ile vs. Vücuda giren zararlı yabancı maddeleri hemen yok etmeye çalışır. Bunları yok etmek için taşıdığı bazı kimyasal maddeleri püskürtür.  Bazı insanlarda bu savunma işi, aşırı abartılı olarak gelişir. Bunu belirleyen de genetik; kalıtsal özelliğidir.  İşte bu kişilerin vücut savunması kontrolden çıkıp gerektiğinden çok fazla devreye girince, bu sefer kendisine zarar vermeye başlar.  Hangi organı savunurken oluyorsa, o organa ait hastalık oluşur.  Bronşlarda olursa astım, burunda olursa alerjik nezle gözde olursa alerjik göz nezlesi, deride olursa egzema gibi hastalıklara yol açar.

NE YAPABİLİRİZ?
Bizler de bu konuda çalışan doktorlar olarak dengeyi yeniden kurdurmaya çalışırız. Bir yandan oluşan rahatsızlığı gidermeye çalışırken, bir yandan da dengeyi sağlamak amacı ile fazla çalışanı durdurmaya, az çalışanı uyarmaya yönelik tedavi ilaç ve yöntemlerini ayarlarız. Tabii ki bu işler zaman alan bir süreçtir.  Bu dengeyi yeniden kurmak bazen aylar, bazen yıllar alır. Ancak işbirliği ile kararlılıkla üzerine giderek başarılamayacak bir iş yoktur.  Hastalık ne kadar ilerlemiş olursa olsun, tedavi daima vardır. Unutmayalım; umut hep var!

Hepinize alerjisiz günler dilerim.

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları
- Sağlam bebek takibi ve allerjide erken teşhis
- Süt içelim mi, içmeyelim mi?
- Çocuğu öpüp koklarken verdiğimiz zarar!
- Çocuk ve teknoloji: Ve alerji!
- D Vitamini ve alerji
- Besin alerjili çocuğun beslenmesi
- Sokaktaki tehlike: Bahar alerjisi
- Besin alerjisi abartılıyor mu?
- Alerji aşısı
- Çapraz besin alerjisi
- Burun spreyleri (2)
- Burun spreyleri (1)
- Evcil hayvanlar nasıl alerji yapar?
- Alerji tedavisi: Kime, ne zaman? (2)
- Alerji tedavisi: Kime, ne zaman? (1)
- Çocuğum kaşınıyor!
- Kortizon’lu ilaç! Eyvah! (2)
- Kortizon’lu ilaç! Eyvah! (1)
- Dumanın zerresi bile çocuğa zarar veriyor!
- Ev tozu akarı alerjisi
- Çocuklarda kaşıntı
- Çocuğunuzda inek sütü alerjisi var mı?
- Dakika 1, gol 1! Ve çocuklar hasta!
- Bebeklerde kanlı-sümüksü kaka ve alerji (2)
- Bebeklerde kanlı-sümüksü kaka ve alerji (1)
- Alerjik çocukla tatil
- Bahar ve polenler
- "Eyvah, bahar geldi!"
- Astım veya alerjik bronşit
- Soğuk ve alerji
- Merhaba
anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE