YILDIZ ÇAKAR
yildiz@anneoluncaanladim.com
Mutlu olmak için ne gerekir?

2013 yılının ilk yazısına tüm okurlara ve yakınlarına sağlıklı, barışçıl ve mutlu bir yeni yıl dileyerek başlıyorum. Yeni yılda geçmişi içinizde barındırarak ve geleceği göz önünde bulundurarak ama mutlaka içinde bulunduğunuz anı duyumsayarak geçirmenizi dilerim.

Yeni yıl için hayallerimiz, planlarımız, dileklerimiz ve değişim isteğimiz içimizi dolduruyor. Bu yıl çok mutlu geçsin istiyoruz. Peki, ama mutluluk için ne gerekir? Araştırmalar, mutlu olmak için beynin iki yöneliminden bahsediyor: İlişki ve amaç…

Geçen gün televizyonda bir söyleşide Dr. Yankı Yazgan’ın da belirttiği gibi beynimiz sürekli ilişki ve amaç arar. İyi ilişkiler ve bir amaca yönelmiş olmak mutluluğu da getirir.

Çocuk yetiştirirken de bu iki olgunun ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Bebeklikten itibaren ilk göz teması ile bebekler ilişkiyi başlatır ve hep iletişim içinde olmak isterler. Hayatta kalmaları için meme emmeleri ve ihtiyaçlarının karşılanmasını hedeflemeleri gerekir. Bebekler en erken dönemden itibaren açlıklarını ve gereksinimlerini ağlayarak bildirirler. Yani ilk amaçları doyurulmak, temizlenmek, avutulmak ve sallanmaktır. Bu gereksinimleri sağlandığında bebeklerimiz mutludurlar. İleride büyüdükçe bu tür yönelimler çok daha incelikli ve karmaşık bir hal alacaktır.

Çocuklarımızın mutlu olması anne babaların en büyük uğraşı ve amacı olduğuna göre onlara doyumlu ilişkiler kurmayı ve hayatta bir amaç edinmeyi öğretmek çok büyük bir önem kazanmıyor mu? Tüm ebeveynlerin “evet” yanıtını duyar gibiyim. Öyleyse bebeklikten başlayarak ilişki kurmak ve amaçlı davranışı nasıl destekleyeceğiz?

Bu sorunun en kısa yoldan cevabını etkili iletişim ve etkin öğrenme diye verebiliriz. Önümüzdeki yazılarda etkin öğrenme ve iletişim konusuna çok sık değineceğiz.

ÇOCUK SAHİBİ OLANLAR DAHA MUTLU
Ayrıca her şeyden önce mutlu çocuk yetiştirmek için mutlu anne baba olmak gerekir, deriz.
Konu mutlu anne babalardan açılmışken Amerika’da mutluluk üzerine 6 bin 906 kişi ile yapılmış bir araştırmaya yer vermek istiyorum. (Todd B. Kashdan)

Anne baba olmak mı, yoksa çocuksuz kalmak mı daha çok mutluluk getirir?” başlıklı bir araştırma sonucuna göre, anne baba olmanın çocuksuz kalmaya göre çok daha fazla mutluluk getirdiği bulunmuş. Üstelik de bu sonuç babalar için çok daha geçerliymiş.

Çocuklu kişilerde:
- Yaşamdan tatmin olmak,
- Kendini mutlu hissetmek,
- Yaşamda bir anlam bulmak,
- Bir amacı olmak,
- Olumlu duygular taşımak,
- Daha az kaygılı olmak gibi farklar bulunmuş.

Başka bir araştırmada ebeveynlere “Son 24 saatlerini düşünmeleri” söylenmiş ve “En olumlu duyguları ne zaman yaşadıkları” sorulmuş. Çıkan sonuçlara göre ebeveynlerin en olumlu duyguları yaşadıkları ve hayatın anlamını en güçlü duyumsadıkları anların çocuklarının bakımı ile ilgilendikleri anlar olduğu bulunmuş.

Sakın yanlış anlaşılmasın ebeveynlik çok zor bir sanat ve kuşkusuz çok zorlu anları da var. Kimseden sorumlu olmadığınız gençlik günlerinizin tasasız anlarını özlemiyor değilsiniz. Burada kendi içinize dönün ve sorun! Hayatınızdaki en önemli şey nedir; bir düşünün! Uğruna her şeyi feda edeceğiniz ne olabilir? Nasıl yanıtlardınız?

Onun için anne babalar ve büyük anne be büyük babalar çocuklarınız ve torunlarınızla geçirdiğiniz hoş anların geçip gitmesine izin vermeyin! Ara sıra durun ve o hoş anları düşünün ve içinize sindirin! O anlar hayatınızın mutluluk yapı taşları ve en anlamlı anları olabilir. Üstelik ,siz mutlu oldukça hem yaydığınız enerji ile hem de model olarak yavrularınızı da mutlu etme şansını yakalayabilirsiniz.

Çocuklarımız yaşamlarımıza anlam katıyor ve en değerli varlıklarımız olarak büyümeleri ve mutlu olmaları için uğraş vermemizi hak ediyorlar.

Mutlu olmak öğrenilebilir ve öğretilebilir! Etkin anne baba olmak, etkin ve mutlu çocuklar yetiştirmek için ilk adımdır. Onun için de bilgilenmek ve donanımlı olmak, bunun için de kaynakları araştırmak gerekir.

Değerli yavrularımıza etkin öğrenmeleri ve kendileri olmaları için gerekli koşulları sağlayalım.

Sağlıklı ve mutlu kalın…

Yazarın Diğer Yazıları
- Babanın çocuk için önemi ve değeri!
- Çocuğun yaratıcı düşünmesi ve davranması nasıl desteklenir?
- Çocuğun benlik gelişimi
- Özgürce oynayan çocuğun farkı
- Anne karnından itibaren müzik
- Hareket etme özgürlüğü olan çocuklar
- Büyükanne ve dedelerin önemi
- Erken çocukluk çağında sosyal ilişkiler
- Çocuk duygusal kriz yaşadığında ne yapmalı?
- Dil gelişimi ve okuryazarlığa geçiş
- Etkin öğrenmenin önemi
- Okul öncesi çocuklarda düşünme
- Etkin öğrenme üzerine temel düşünceler
- Tüm duyularla öğrenmenin önemi
- Bebeklerde Aktif Öğrenme
- Mutlu olmak için ne gerekir?
- Bebek beyninin yapısı
- Stresin bebek gelişimi üzerindeki etkileri
- Beyinde değişim nasıl sağlanabilir?
- Öğrenme kolaylaştırılabilir mi? “Değişmez olan tek şey değişimdir”
- Öğrenme aceleye getirilemez!
- Çocukları yuvaya nasıl hazırlayalım?
- Anaokulu nasıl olmalıdır?
- Çocuklar zor durumlarla nasıl baş edebilir?
- Babalar çok önemlidir!
- Anne giyinmek istemiyorum!
- Çocuklar neden öykü ve masallara bayılırlar?
- Küçük çocuklar ve televizyon
- Çocuklar ve çizgi kahramanlar…
- Çocuklarda sembolik düşünce ve hayali oyun
- Çocuğum yuvada nasıl oyun oynuyor?
- Çocuklar ve oyun
- İlk yıllar: Bebeğiniz gelişiyor
- Küçük çocuklarda bağlanma süreci:
- Erken çocukluk çağı karakterimizi ne kadar belirliyor?
- “Anne Olunca Anladım” ailesine merhaba!
anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE