REHA CENGİZLİER
reha@anneoluncanladim.com
Çocuğum kaşınıyor!

Kaşıntı; hayatı zehir eden bir şikayet. Yaşayan bilir! Dışarıdan baktığınızda “Ne olacak sanki; kaşırsın geçer” gibi düşünülür.  İşin aslı ise hiç öyle değil. Hayatı zehir eden bir şikayettir. Hele bir bebekte veya küçük çocukta olursa; sadece kendisi değil, tüm çevresi ile birlikte ne huzur kalır ne de uyku.

Çocuğun kaşıntısı karşısında ailelerin tutumu genellikle; “Bunun alerjisi çıktı” biçiminde olup; hemen yumurta, çilek başta olmak üzere bazı yiyecek ve içeceklerin kesilmesi, dışarıdan cilde ilaç veya ilaç amaçlı değişik maddelerin sürülmesi yoluna gidilir.

Oysa, kaşıntıyı tedaviye geçmeden önce nedeni mutlaka araştırılmalıdır. Bazen ardından gelen çok daha ciddi bir problemin erken belirtisi olabilir. Bazen çok basit bir dış etkenden ve bir enfeksiyona bağlı veya alerjik olabilir.

Bahar aylarında kıra, pikniğe gitmeler, orada yeşilliklerle yakın temas bazen kaşıntı etkeni olabilir. Isırgan otu veya benzeri kaşındırıcı otlarla temas sonucu ortaya çıkan kaşıntıda; hemen o bölgeyi yıkamak, lokal olarak kaşıntı giderici veya rahatlatıcı tür krem, losyon gibi ilaçları sürmek yardımcı olabilir.

Özellikle çam ağacı altında oynarken veya otururken rüzgarın da etkisi ile ağaçtan dökülen tırtıl yumurtaları boyundan içeri girip, en kapalı bölgelere bile ulaşarak kaşıntı yapabilir. Duş yapmak, giysi değiştirmek ve yine lokal ilaçlarla tedavi yararlı olur.

VİRÜSLERE DİKKAT!
Bazı virüs hastalıkları, döküntü ile seyreder. Bunların bir kısmı da kaşıntılıdır. Zaten adı konmuş olan suçiçeği, kızamık, kızamıkçık gibi tam belli olanların yanı sıra, her kişide farklı döküntü ve kaşıntı yapabilen çok farklı virüs enfeksiyonları vardır. Bu durumda genelleme yapmak yerine o hastalığa özel tedavi yöntemlerine başvurmak gerekir.

İlaç alerjileri; her türlü cilt döküntüsü ve kaşıntısı yapabilir. Bu nedenle de belli bir döküntü tipine göre ilaç alerjisi teşhisi konmaz. Burada mutlaka ayrıntılı öykü, alınan ilaçla bağlantı ve nedene yönelik tedavi şarttır.

Egzema, başlı başına bir alerjik hastalık olup en çok kaşıntıya yol açan hastalıklardandır. Sadece deri hastalığı gibi görünmekle birlikte, sistemik bir hastalığın ilk ortaya çıkan kısmıdır. Bu nedenle sadece cilde bazı kremler verip geçiştirmek doğru değildir. Mutlaka sebebe yönelik araştırma yapılmalı, astım veya alerjik nezle açısından da dikkatle değerlendirilip gerekli tetkikler ve takipler yapılmalıdır. Altta yatan bir alerji, bağışıklık sistemi hastalığı varsa da araştırmak şarttır.

ÜRTİKER…
Ürtiker; diğer adıyla kurdeşen de sık rastlanan bir alerjik deri bulgusudur.  Bunu açıklamak için en iyi örnek; sivrisinek soktuğunda oluşan kızarıklık, kabarıklık ve kaşıntıdır. Bu durum çok farklı etkenlerle de olabilir. Bazen bunun neden olduğunu bilmek mümkün olmaz. Genelde yapılan 1 doz antialerjik (antihistaminik) şurup vermektir. Özelliği, kısa sürelerle batıp çıkmasıdır. Bir yerde çıkar, birkaç saat içinde o kaybolur, başka yerde çıkar. Böylelikle bazen günlerce devam edebilir. 6 haftadan uzun sürmesi halinde “kronik ürtiker” adını alır ki, bu durumda mutlaka ileri tetkik yapmak gerekir. Kısa sürenlerde de etken olabilecek faktörü saptamada ayrıntılı konuşmak, muayene ile ek ipuçları yakalamak yardımcı olur. Bulunabilirse, sebebi ortadan kaldırmak esastır. Bu arada da rahatlatmak amacı ile alerji ilaçları verilebilir. Ürtiker tedavisinde dıştan sürülen ilaçların yararı olmadığı gibi, bu ilaçlara karşı da alerji gelişme riski taşır; kullanmamak gerekir.

Sistemik hastalıkların doğal seyrinde veya bu hastalıkların tedavisi sırasında kullanılan ilaçlar da kaşıntı yapabilir. En bilineni; sarılık hastalığıdır. Bağ dokusu hastalıkları denilen ve halk arasında romatizma olarak bilinen grupta da kaşıntı görülebilir. Bazı daha kötü hastalıkların seyrinde de kaşıntı görülebilir; bu nedenle uzun süren kaşıntılarda, mutlaka doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Hepinize kaşıntısız günler diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları
- Sağlam bebek takibi ve allerjide erken teşhis
- Süt içelim mi, içmeyelim mi?
- Çocuğu öpüp koklarken verdiğimiz zarar!
- Çocuk ve teknoloji: Ve alerji!
- D Vitamini ve alerji
- Besin alerjili çocuğun beslenmesi
- Sokaktaki tehlike: Bahar alerjisi
- Besin alerjisi abartılıyor mu?
- Alerji aşısı
- Çapraz besin alerjisi
- Burun spreyleri (2)
- Burun spreyleri (1)
- Evcil hayvanlar nasıl alerji yapar?
- Alerji tedavisi: Kime, ne zaman? (2)
- Alerji tedavisi: Kime, ne zaman? (1)
- Çocuğum kaşınıyor!
- Kortizon’lu ilaç! Eyvah! (2)
- Kortizon’lu ilaç! Eyvah! (1)
- Dumanın zerresi bile çocuğa zarar veriyor!
- Ev tozu akarı alerjisi
- Çocuklarda kaşıntı
- Çocuğunuzda inek sütü alerjisi var mı?
- Dakika 1, gol 1! Ve çocuklar hasta!
- Bebeklerde kanlı-sümüksü kaka ve alerji (2)
- Bebeklerde kanlı-sümüksü kaka ve alerji (1)
- Alerjik çocukla tatil
- Bahar ve polenler
- "Eyvah, bahar geldi!"
- Astım veya alerjik bronşit
- Soğuk ve alerji
- Merhaba
anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE