PINAR BERİK KESKİN
pinarberik@anneoluncaanladim.com
Yenidoğan bebeğim normal mi?

Aylardır büyük bir merak, heyecan  ve biraz da endişe içinde beklediğiniz bebeğiniz doğduğunda önce büyük bir rahatlama ve huzur hissedersiniz. Ancak özellikle ilk kez anne-baba oluyorsanız, sonrasında bu rahatlama ne yazık ki uzun sürmez.

Beklenmeyen doğum lekeleri, bıngıldak, sarılık, deri döküntüleri, gözlerde kayma, kafadaki şişlikler gibi her belirti ebevenyler için büyük bir panik nedeni olabilir.

Endişe duyulan bulguların çoğunun geçici ve önemsiz olduğunu bilmek rahatlatıcı olabilir. Ancak sizi rahatsız eden herhangi bir bulguda doktorunuza başvurmak ve onun yorumunu almak özellikle bebeğinizin ilk haftalarında en doğru davranış olacaktır.

BEBEĞİNİZİ TEPEDEN TIRNAĞA İNCELEDİNİZ Mİ?
Özellikle vajinal doğum sonrası bebeğinizin başı, doğum kanalından geçmesi sonucu  huni şeklinde olabilir. Bu durum genellikle 48 saat içerisinde düzelir. Yine doğum sırasında başta cilt altı ödem (caput succedaneum) gelişmesi sonucu başta şişlikler olabilir, kısa sürede düzelir.

Cephal hematoma adı verilen şişlik ise normal doğumlarda kemikle kemik zarı arasında kan birikmesine verilen isimdir, geçicidir, ancak düzelmesi daha uzun sürebilir.

Bebeğinizin bıngıldağının (fontanel) kalp atışlarına paralel pulsasyon göstermesi ve yumuşak olması sizin için güzel bir sürpriz olabilir.  Beyin gelişiminin en hızlı olduğu ilk 1 yılda açık ve yumuşak olması gerekmektedir. 12-18 ay arasında kapanması beklenmektedir.

Bebeğinizin cildinde hafif mavilik özellikle parmaklar, eller ve ayaklarda olabilir. Isı regülasyonunun henüz sağlanamamasına bağlıdır. Bebeğinizi ısıttığınız zaman düzelecektir. Bebeklerde mavi renk ciddi bir hastalığa bağlı olabileceğinden doktorunuza danışmakta fayda vardır.

Yenidoğan sarılığı için hazırlıklı olun. Bebeklerin yüzde 60’ ında genellikle ikinci günde başlar, 3-5 .günde en yüksek seviyeye ulaşır. Doktorunuza danışınız, bazı durumlarda özel bir tedavi gerekebilir.

Bebeğinizin gözbebeklerinin rengi, ilk 1 yılda değişebilir, bu durum size şaşırtmamalıdır.

Bebeğinizin gözleri özellikle ilk 3 ayda aynı yönde hareket etmeyebilir. Devam ediyorsa bir göz doktoruna başvurmalısınız.

CİLLTE DÖKÜNTÜLER
Ciltte döküntüler, yenidoğan döneminde sıklıkla olabilir. En sık görüleni ‘’Erythema toxicum ‘’ adı verilen ortası beyaz-sarı olan kırmızı döküntülerdir. Birkaç gün içerisinde kendiliğinden düzelir.

Mongol lekeleri, popo ya da sırtın en alt kısmında görülen morumsu cilt lekeleri yine normal doğum lekelerindendir.  Bir yıl içerisinde kaybolur.

Bebeğinizin genital bölgesi de sizin için şaşırtıcı olabilir. Kız bebeklerde vulva daha şiş ve koyu renkli, erkek bebeklerde ise scrotum büyük ve daha kırmızı olabilir.  Anneden geçen hormonların etkisiyle görülebilen bu durum geçici olsa da size endişelendiren her durumu doktorunuza danışmalısınız.

Sizin için bşr başka bir sürpriz de kızlarda görülen beyaz vajinal akıntıdır ki bir-iki gün kan da gelebilir. Vajinal mukoza çok hassastır. Anneden geçen hormon seviyelerinin azalmasıyla 72 saat içinde görülen ve sonlanan vajinal kanama görülebilir.

Bebeğinizin göbek kordonu genellikle hafif bir kanamayla birlikte 7-10. günlerde düşer. İdrar gelmemesi için bebeğinizin bezini kordonun altında bağlayın. Kordona dokunmanız bebeğinizin canını da acıtmaz.

Yenidoğan dönemindeki birçok olayda olduğu gibi hıçkırıklar veya gaza bağlı ağlamalar bebeğinizden çok sizing canınızı acıtabilir, korkmayın ve üzülmeyin. Birçok problem zamanla kendiliğinden çözülecektir. Ancak özellikle ilk birkaç haftada dikkatinizi çeken konuları doktorunuza danışmanız uygun olacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları
- Çocuğunuzla beraber geçirebileceğiniz 8 bulaşıcı hastalık!
- Bebek ve uyku
- Çocuklarda kulak infeksiyonları neden bu kadar sık görülüyor?
- Katı Gıdalara Başlarken Gıda Alerjisi: Hangi Gıdalar Risklidir? Nasıl Korunalım?
- Soğuk algınlığı mı allerji mi ?
- Çocuğunuzun immun sistemini neler güçlendirir?
- Alerjik Reaksiyonlar: Normal mi, değil mi?
- Yaz okulları
- Çocuklarda yaz hastalıkları
- Bebek ve Çocuklarda Gastroözofageal Reflü (GER)
- Bebeğiniz katı gıdalara hazır mı?
- Yenidoğan bebeğim normal mi?
- 11 yaş ve altı çocuklarda solunum sistemi hastalıkları
- Çocuklarda bulantı ve kusma
- Çocuklarda kabızlık nedir?
- Çocuk doktorunuzu ne zaman aramalısınız?
- Çocuğunuzun ateşi varsa ne yapmalısınız?
- Çocukların beyin gelişimi için faydalı 9 gıda
- Ev ödevi stresini nasıl azaltabiliriz?
- Çocuklarımızın okul öncesi sağlık kontrolleri neleri kapsamalıdır?
- Okula dönüşü kolaylaştırın!
- Teknolojinin çocuklar üzerindeki etkileri
- İştahlı Çocuk! İştahsız Çocuk!
- Merhaba Sevgili "Anne Olunca Anladım " Ailesi !
anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE