NİLÇİN DOYRAN BENGİSU
nilcin@anneoluncaanladim.com
Zayıf karne

Bir okul döneminin daha sonuna gelirken hem tüm öğrencilere hem de tüm ebeveynlere uzun bir maratonun sonunda şimdiden iyi tatiller diliyorum.

Bütün bir sene ödevler, projeler ve sınavlar derken mutlu sona ulaşmak ve emeklerinin karşılığını almak çok güzel bir duygu. Birçok öğrenci başarılarından emin, karneye kavuşmak için geri sayarken bazıları ise seneyi iyi değerlendirememenin üzüntüsünü yaşıyor. Dolayısıyla ebeveynlerinin verecekleri tepkileri de merak etmiyor değiller. Burada ebeveynlere büyük sorumluluk düşmektedir. Peki, ama karnesinde zayıfı olan öğrencilerin ebeveynleri nasıl davranmalı?

Çocuğunun okulu ve öğretmeni ile sağlıklı iletişimi olan ebeveynler nasıl bir karne geleceğini zaten bilirler. Ebeveynler çocuğunun başarısızlığına zamanında müdahale ederek destek vermiş de olsa yine de hayal kırıklığı yaşayabilir. Fakat yaşanılan bu hayal kırıklığı çocukta kaygı ve korku yaratmadan çocukla konuşarak halledilmeli. Burada ebeveynlerin kendilerini kontrol etmeleri ve öfkelenmemeleri gerekir. Bu başarısızlıkla yüzleşen bir çocuk bir de ebeveyninin tepkisiyle karşılaşırsa, sonuçları hiç de hoş olmayan durumlarla karşılaşılabilir. Her sene gazetelerde zayıf karne yüzünden evden kaçan, intihar eden ya da ailesi tarafından şiddet gören çocukları maalesef okuyoruz. Burada zayıf karnenin tek sorumlusu olarak çocuğu görmek ve tüm suçu ona yüklemek işin kolayına kaçmaktır. Dayak atmak, kızmak ya da cezalandırmak ise sadece sonuca odaklanmaktır.

NEDENLERİNİ ARAŞTIRIN!
Zayıf karnenin nedenlerini araştırmak ve çocuğun ders başarısının düşüş sebeplerini bulmak ise aslında sorunun ortadan kalkmasını sağlayacak tek çaredir. Çocuğun ders başarısının düşük olmasının birçok sebebi olabilir:
• Çocuktan kaynaklanan başarısızlığın sebepleri arasında; çocukta dikkat eksikliği ve hiperaktivite, öğrenme güçlüğü, zayıf algı veya işitme-görme sorunları olabilir.
• Aileden kaynaklanan sebepler ise; ailenin ilgisizliği, çocuğun istek ve ihtiyaçlarına kayıtsız kalmaları, boşanmış aile olması, aşırı koruyucu ya da aşırı baskıcı ebeveyn tutumları da sorunlardan olabilir.
• Okuldan kaynaklanan nedenler ise; çocuğun okulunu ya da öğretmenini sevmemesi, öğretmenin aşırı disilinli olması, okul saatlerinin çocuğa uygun olmaması ya da okulun uzakta olması, arkadaşları tarafından dışlanması başarısızlığın sebepleri arasında sayılabilir.

ZAYIF KARNEYE KARŞI AİLE NASIL DAVRANMALI?
Çocuk elinde zayıf karneyle eve geldiğinde nasıl tepki verilmesi gerektiğini birçok aile merak ediyordur. Bu durumda kızmak, cezalandırmak ya da tepkisiz kalmak mı gerekir?

Elbette zayıf karne karşısında tepkisiz kalmak zor. Ama burada bağırmak, şiddet göstermek ya da ağır sözler kullanmak çocuğun yaşadığı başarısızlığının yanı sıra özgüven problemi de yaşamasına neden olacaktır. Burada çocuğa yaşadığı başarısızlığın hayatla ilgili değil, sadece dersleri ile ilgili olduğunu anlatmak gerekir. Konuşurken kullanılan kelimelere çok dikkat edilmeli; çocuğun gururu kırılmadan, aşağılayıcı kelimeler sarf edilmeden konuşulmalıdır. Ayrıca arkadaşlarının notları ya da karneleri ile kıyaslanmamalıdır. Karnedeki zayıf notlar çocuğun sosyal hayatını etkileyecek yaptırımlardan uzak olmalıdır. Zayıf karnenin sebepleri çocuk ile birlikte tespit edilmeli ve sorunun giderilmesi için birlikte bir program hazırlanmalı. Burada unutulmaması gereken en önemli nokta ise çocuklar ebeveynlerini model alırlar. Dolayısıyla sizin görevlerinizi zamanında ve aksatmadan yapmanız, çocuğun da görevlerini aksatmadan yapmasını sağlayacaktır. Çocuklar söylenen sözden çok davranışları örnek alırlar.


Yazarın Diğer Yazıları
- Tek çocuk olmak
- Çocukla alışverişe çıkmanın püf noktaları
- Solak çocuğa nasıl davranılmalı?
- Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmanın yolları
- Montessori Yöntemi
- Teknoloji ve çocuk üzerindeki etkileri
- Anne baba tutumlarının çocuğa etkileri
- Çocuklarda gelişim geriliği
- 2 yaş dönemi
- Otizmi fark etmek
- İyi bir bebek bakıcısı nasıl olmalı?
- Öğrenme Güçlüğü nedir?
- Çocuklarda İnce Motor Beceriler
- Oyun grupları nedir?
- Tuvalet eğitimi
- Anaokulu seçerken nelere dikkat etmek gerekir?
- Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
- Çocuk sol elini kullanıyorsa?
- Çocuklarda istenmeyen davranışlar
- Çocukta yaratıcılığın geliştirilmesi
- Zayıf karne
- Yaramaz çocuk
- Otizmin farkındayım...
- Çocuğum matematiği öğrenemiyor!
- “Uslu” çocuk!
- Çocuğum okula hazır mı?
- Merhaba
anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE