NİLÇİN DOYRAN BENGİSU
nilcin@anneoluncaanladim.com
İyi bir bebek bakıcısı nasıl olmalı?

Bebeğinizi dünyaya getirdiniz, belli bir dönem ona baktınız ama artık bebeğinizden ayrılma vakti geldi. Günümüz koşullarında çalışan annelerin eve katkıda bulunmaları veya kariyerleri gereği işe devam etmeleri gerekirken en büyük sorunları bebeklerini kime emanet edecekleridir. Danışanlarımın da sık sorduğu soruların başında “Peki ideal bebek bakıcısı nasıl olmalı?” gelmektedir.

Öncelikle ideal bebek bakıcısı her anne için farklılık gösterse de ortak beklenti şefkatli, güvenilir ve deneyimli olmasıdır. Kısacası, işe giderken gözünüzün arkada kalmayacağı birisi olmalı. Bebeğin sadece yemeğinin yedirilmesi, altının değiştirilip uyutulması artık günümüz koşullarında yeterli değildir ve birçok araştırma da bunu destekler niteliktedir. Bebeğin bunlar dışında gereksinimlerinin olduğu ve bunların da karşılanması gerektiği unutulmamalıdır.

Modern zamanda ideal bakıcıdan beklenen özellikler; bebekle oyun oynamalı, masal okuyarak dil gelişimine katkıda bulunmalı, sorduğu soruları cevaplamalı, davranış problemlerini çözebilmeli ve tüm bunları göz kontağı kurarak yapmalı. İş arasında çocukla ilgilenmemelidir. Ayrıca bebekle konuşup, oyun oynarken coşkusunu ve duygusunu da bebekten esirgememelidir. Bebeğin iletişim kurmasını desteklemeli ve sosyalleşmesi için uğraşmalıdır.

DENEYİM ÇOK ÖNEMLİ!
Bebek bakıcısının deneyimli olması çok önemlidir. Meslek liselerinin çocuk gelişimi bölümünden mezun olması ya da kendini bu konuda geliştirmeye açık olması gerekmektedir. Ayrıca bebeğin dil gelişimi için bakıcının anadilini iyi kullanması ve aksanının düzgün olması önemlidir. Henüz çocuk anadiline hakim değilken yabancı bir bakıcının bakması uygun değildir.

BEBEĞİN ALIŞMASI İÇİN…
Bebek bakıcısı ile bebeği yalnız bırakmadan önce mutlaka belli bir dönem birlikte zaman geçirilmelidir. Böylece hem bebeğin alışması kolay olacaktır, hem de siz bakıcının bebekle olan iletişimini gözlemleme fırsatı bulacaksınız. Bakıcı bebekle ile iletişim kurduğunda sizin kaygılı olmamanız bebeğin de güven duygusunu geliştirecektir ve alışmasını kolaylaştıracaktır. Bebeğinizle geçireceğiniz kaliteli zaman sayesinde anne-bebek ilişkisi güçlü kalacak, bebek de bakıcısını anne yerine koymayacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları
- Tek çocuk olmak
- Çocukla alışverişe çıkmanın püf noktaları
- Solak çocuğa nasıl davranılmalı?
- Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmanın yolları
- Montessori Yöntemi
- Teknoloji ve çocuk üzerindeki etkileri
- Anne baba tutumlarının çocuğa etkileri
- Çocuklarda gelişim geriliği
- 2 yaş dönemi
- Otizmi fark etmek
- İyi bir bebek bakıcısı nasıl olmalı?
- Öğrenme Güçlüğü nedir?
- Çocuklarda İnce Motor Beceriler
- Oyun grupları nedir?
- Tuvalet eğitimi
- Anaokulu seçerken nelere dikkat etmek gerekir?
- Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
- Çocuk sol elini kullanıyorsa?
- Çocuklarda istenmeyen davranışlar
- Çocukta yaratıcılığın geliştirilmesi
- Zayıf karne
- Yaramaz çocuk
- Otizmin farkındayım...
- Çocuğum matematiği öğrenemiyor!
- “Uslu” çocuk!
- Çocuğum okula hazır mı?
- Merhaba
anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE