NİLÇİN DOYRAN BENGİSU
nilcin@anneoluncaanladim.com
Oyun grupları nedir?

Gerek danışanlarımdan gerekse sizlerden son dönemlerde oyun grupları ile ilgili sıkça sorular geliyor. Ben de bu yazımı hazırlarken oyun gruplarına ve çocuk için önemine değinmek istedim. Aileler haklı olarak henüz anaokulu yaşına gelmemiş çocuklarına farklı neler yapabileceklerini araştırırken bir yandan da artık evde çocuklarına yetememekten ve çocuklarının zamanını en iyi şekilde değerlendirmenin telaşındalar.

Okula başlama yaşının erken döneme çekilmesi ile birlikte çocuğun erkenden oyun gruplarına, kreşe ve yuvaya başlaması da kaçınılmaz oldu. Çocuğun ilk kez ailesinden ayrılıp anaokuluna başlaması oldukça zor olabilmektedir. Dolayısıyla bu kadar zorlu bir değişime çocuğu hazırlamak gerekmektedir. Erken dönemde oyun gruplarının önemi de burada ortaya çıkmaktadır.

Oyun grupları çocuğun 0-3 yaş dönemi için geçerlidir. Oyun gruplarının amacı çocuğa akademik becerileri kazandırmak değildir. Fakat okula hazırlık için gerekli en önemli aktivitelerden biridir. Haftada bir iki kez yapılacak aktivitelerle hem çocuğun okula hazır olması hem de aile dışında ilk kez sosyalleşmesi sağlanacaktır. Çocuk oyun grubunda sosyalleşirken aynı zamanda paylaşmayı, sırasını beklemeyi ve kurallara uymayı öğrenecektir. Çocuğun okula ve çevresine karşı olan güveni artacaktır. Çocuk annesi ile birlikte gruba katılacağı için kendini güvende hisseder, böylece ileride okula adapte olması daha da kolaylaşacaktır.

ANNE-ÇOCUK İLİŞKİSİNE KATKISI VAR!
Anne-çocuk ilişkisi açısından oyun gruplarının faydası ise; birlikte geçirilen kaliteli zamanın paylaşılması ile anne-çocuk ilişkisi sağlamlaşacaktır. Özellikle çalışan annelerin çocukları ile birlikte geçirdikleri eğlenceli ve aktif zaman diliminin ardından çocuk duygusal olarak doyuma ulaşacaktır. Bu durumda anne-çocuk arasındaki aşırı bağlanmanın, çocuğun annesi ile inatlaşmasının ve davranış problemlerinin önüne geçilecektir. Çocuğun her geçen gün artan ihtiyaç ve taleplerine yanıt vermek ve çocuğu evde en iyi şekilde yönlendirmek adına birçok etkinlik de karşılanmış olacaktır. Oyun gruplarının çocukların gelişimine katkısı ve faydası gün geçtikçe artacaktır. Güvenli bireyler yetiştirmek için sağlıklı okul hayatı hazırlamak şarttır.

Yazarın Diğer Yazıları
- Tek çocuk olmak
- Çocukla alışverişe çıkmanın püf noktaları
- Solak çocuğa nasıl davranılmalı?
- Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmanın yolları
- Montessori Yöntemi
- Teknoloji ve çocuk üzerindeki etkileri
- Anne baba tutumlarının çocuğa etkileri
- Çocuklarda gelişim geriliği
- 2 yaş dönemi
- Otizmi fark etmek
- İyi bir bebek bakıcısı nasıl olmalı?
- Öğrenme Güçlüğü nedir?
- Çocuklarda İnce Motor Beceriler
- Oyun grupları nedir?
- Tuvalet eğitimi
- Anaokulu seçerken nelere dikkat etmek gerekir?
- Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
- Çocuk sol elini kullanıyorsa?
- Çocuklarda istenmeyen davranışlar
- Çocukta yaratıcılığın geliştirilmesi
- Zayıf karne
- Yaramaz çocuk
- Otizmin farkındayım...
- Çocuğum matematiği öğrenemiyor!
- “Uslu” çocuk!
- Çocuğum okula hazır mı?
- Merhaba
anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE