NİLÇİN DOYRAN BENGİSU
nilcin@anneoluncaanladim.com
Montessori Yöntemi

Montessori Yöntemi, ismini İtalya’nın ilk kadın doktoru Maria Montessori’den (1870-1952) almıştır. Kendisini çocukların eğitimine adamış olan Montessori, her çocuğun bireysel farklılıklarının, ilgi alanlarının ve öğrenme kapasitelerinin olduğunu savunarak o dönemde pedagojiye farklı bir bakış açısı kazandırmıştır.

Montessori Yöntemi, günümüzde birçok ülkede okul öncesinde ve ilköğretimde uygulanmaktadır. Bu yöntem klasik okul müfredatını takip etmek yerine çocukların ilgi, dikkat ve öğrenme deneyimlerine olanak sağlayarak farklı bir metot izlemektedir. Montessori Yöntemi; çocuk merkezlidir, çocuğun gelişim sürecinde bireysel deneyimler ile öğrenmelerini desteklerken yetişkinler sadece çocuğun önündeki engelleri kaldırarak onların ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar. Her çocuğun kendine özgü bir birey olduğu ve her çocuğun farklı öğrenme kapasitesi doğrultusunda öğrendiği kabul edilir.

FARKLI YAŞ GRUPLARINDAN ÇOCUKLAR
Montessori Yöntemi’nde, sınıflarda farklı yaş gruplarından çocuklar vardır. Böylece çocukların birbirleri ile etkileşime girerek farklı deneyim kazanmalarına olanak sağlanırken, sosyal gelişimleri de desteklenmiş olmaktadır. Çocuklar sınıflarda ve okulda istedikleri gibi dolaşabilmektedirler, çocuğun istediği etkinliği seçebilmesi, o deneyimi tekrar tekrar yaşaması için ortam hazır bulunur. Bu durum çocuğun öğrenme isteğini, kendi deneyimi ile öğrenmesini amaçlar. Çocukların bağımsız hareket etmeleri ve isteklerini özgürce gerçekleştirmeleri sağlanırken elbette ki bunlar belli sınırlar ve sorumluluklar içerisinde desteklenir. Okulda, sınıflarda her çocuğun kendi alanı vardır ve o alan içerisinde bir başkasının haklarına saygı duyup, öz denetimini sağlaması hedeflenmektedir.

KRİTİK DÖNEMLER
Montessori, çocukların ilgi ve eğilimlerinin farklı aşamalardan geçtiğini söyleyerek bunları “kritik dönemler” olarak adlandırmıştır. Bu dönemde çocuk, yeni şeyler öğrenir, yeni deneyimler edinir. Bu da beyninin farklı fonksiyonlarını geliştirir. Bu dönemde, ebeveynler ve eğitimciler bu kritik dönemleri çok iyi tespit edip çocuğa olanak sağlamalıdırlar. Ayrıca atılacak her adım yeni öğrenme deneyimlerinin kazanılmasına olanak sağlayacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları
- Tek çocuk olmak
- Çocukla alışverişe çıkmanın püf noktaları
- Solak çocuğa nasıl davranılmalı?
- Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmanın yolları
- Montessori Yöntemi
- Teknoloji ve çocuk üzerindeki etkileri
- Anne baba tutumlarının çocuğa etkileri
- Çocuklarda gelişim geriliği
- 2 yaş dönemi
- Otizmi fark etmek
- İyi bir bebek bakıcısı nasıl olmalı?
- Öğrenme Güçlüğü nedir?
- Çocuklarda İnce Motor Beceriler
- Oyun grupları nedir?
- Tuvalet eğitimi
- Anaokulu seçerken nelere dikkat etmek gerekir?
- Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
- Çocuk sol elini kullanıyorsa?
- Çocuklarda istenmeyen davranışlar
- Çocukta yaratıcılığın geliştirilmesi
- Zayıf karne
- Yaramaz çocuk
- Otizmin farkındayım...
- Çocuğum matematiği öğrenemiyor!
- “Uslu” çocuk!
- Çocuğum okula hazır mı?
- Merhaba
anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE