PINAR KARATABAN
pinar@anneoluncaanladim.com
Yenidoğanın ağzında görülebilecek oluşumlar

Yenidoğanın  ağız yapısında normal dışı oluşumlar doğumla birlikte de var olabilir, sonradan da oluşabilir. Bunlar, keratin kistleri, sürme kistleri, doğumsal epulis dediğimiz iyi huylu tümoral oluşumlar, hemanjiomlar ve natal ve neonatal dişler dediğimiz diş oluşumları olarak sınıflandırılabilir. Bu oluşumlar görüntü olarak ürkütücü olsalar da genel olarak zararsızdırlar.

Doğumsal epulis, nadir görülen doğumla birlikte fark edilen dişeti üzerinde parlak yüzeyli pembe bir kürecik şeklinde görülür. Zamanla küçülerek kendiliğinden kaybolabilir, nadiren tedavi olarak cerrahi olarak alınması gerekir.

Keratin kistleri; Bohn nodülleri, Epstein incileri ve dental lamina kistleri olarak alt sınıflara ayrılır. Bohn nodülleri, üst çenede keser dişlerin ön bölgesinde yer alan küçük, beyazımsı, yuvarlak dişeti kabartıları olarak gözlenir. Epstein incileri, damakta orta hatta yakın küçük inciye benzer oluşumlar şeklinde görülür. Her iki oluşum da tedavi gerektirmez.   

Bebek doğduğunda ağzında bulunan diş benzeri oluşumlara natal dişler denir. 2 bin-3 bin doğumda bir görülen bu dişler genellikle alt çenede ön keser bölgesinde görülürler ve gevşek yapıdadırlar. Neonatal dişler ise doğumdan sonraki ilk 1 aylık dönemde süren, kök oluşumları tamamlanmamış dişlerdir. Bebeğin soluk borusuna kaçma riskleri olduğundan ve bebeğin annesini emmesini güçleştireceğinden bir diş hekimi tarafından alınmaları gerekir.

Sürme kistleri ile diğer oluşumlara nispeten daha sıklıkla karşılaşırız. Çene kemiği içerisindeki dişlerin çevresinde bulunan foliküler kesenin diş sürmeden hemen önce genişlemesi sonucu oluşurlar. Dişeti üzerinde diş çıkacak bölgenin mavi-morumsu bir renk alması ile karakterizedir. Zamanla kendiliğinden patlar ve diş sürer. Eğer patlamazsa ve enfeksiyon oluşursa, cerrahi olarak açılması gerekebilir.

Bu oluşumların yanı sıra yapışık dilaltı frenulumuna da değinmek  gerekir. Dili, ağız tabanına bağlayan bir doku katlantısı olan dilaltı frenulumu, bazı bebeklerde çok kısa olabilir; dil adeta dil tabanına yapışıkmış gibi durabilir. Bebeğin emmesinde ciddi sıkıntıya yol açabileceğinden bu katlantının cerrahi olarak kısaltılması için mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Tüm bu oluşumlar bebeğinizin ilk muayenesinde doktor tarafından fark edilerek gerekli gözlemler ve takipleri yapılmalı, bir diş hekimiyle de mutlaka görüşülmelidir. Bebeğinizin ağız kontrolünü düzenli olarak yapmalı ve normalden farklı bir durumla karşılaşırsanız mutlaka bir diş hekimini ziyaret etmelisiniz.

Bebeğinizi sağlıkla büyütmeniz dileğiyle, sevgiler…


 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları
- Çiğneme ve beslenme üzerine
- Çocuğum diş gıcırdatıyor!
- Kök hücreden diş üretmek mümkün mü?
- Ağız kokusu
- Diş beyazlatma (Bleaching) nedir?
- Dişlere de check-up gerek!
- Diş macunu: Ne zaman, ne miktarda, hangisi?
- Emzik meselesi...
- DEHB’li çocuklarda diş problemleri
- Dişlerde asit erozyonu
- Diş dostu yiyecekler
- Bebeğin ileride tel takacağı şimdiden belli mi?
- Dişler erken çıkarsa kolay mı çürür?
- Çocuk diş sağlığı hakkında
- Küçük dişlerin büyük dertleri: Diş travmaları
- Çocuklarda diş yapısını bozan kötü alışkanlıklar
- Diş çürüğünü nasıl önleriz?
- Çocukların dişlerinin çürümemesi için neler yapılabilir?
- Süt dişleri tedavi edilmezse ne olur?
- Çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmanın yolları
- Bebeğimin dişi lekelendi mi, çürüdü mü?
- Yenidoğanın ağzında görülebilecek oluşumlar
- Yenidoğan bebeğin ağız bakımı nasıl yapılmalı?
- Hamilelik diş kaybettirir mi?
- “Anne olunca ben de anladım” diyen herkese merhaba...
anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE