PINAR KARATABAN
pinar@anneoluncaanladim.com
Diş beyazlatma (Bleaching) nedir?

Dişlerinizin rengi, tıpkı saçlarınızın rengi gibi genetik kodlarınızla belirlenmiştir. Dişin gelişimi sırasında meydana gelen çevresel faktörler de diş yapısında ve renginde küçük ya da büyük değişikliklere neden olabilmektedir. Ancak diş rengi sonuç olarak bireyseldir ve beyazdan sarımsı, griye değişen farklı tonlarda olabilmektedir. Günümzde diş beyazlatma popülerliğini oldukça artırmış bir uygulamadır. Bu nedenle değinmekte fayda olacağını düşünüyorum.

Diş beyazlatma,  fırçalayarak yapılan diş temizliğinden farklı olarak mekanik değil, kimyasal bir madde kullanılarak dişin minesi altında yer alan dentin tabakasının beyazlatılmasıdır. Şeffaf olan mine tabakasının altındaki sarımsı dentin tabakasının beyazlaması demek, dişlerinizin kendi rengi bir kaç ton daha beyazlayacak demektir.

Elektron mikroskobu ile incelendiğinde dişin mine ve dentin yapılarının tübüllerden oluştuğu gözlenmiştir. Bu tübüller zamanla, biz de yaş aldıkça leke tutabilirler.  Her gün ağzımızdaki çeşitli mikroorganizmaların ve yediğimiz gıdaların etkisiyle dişlerimizin üzerinde pelikıl dediğimiz  ince bir tabaka oluşmaktadır. Bu tabaka da aynı şekilde lekeleri tutma özelliğine sahiptir. Bu lekeler beslenme tarzımızla ve diş fırçalama alışkanlığımızla doğrudan ilişkilidir.



Dişlerimizin lekelenmesi, sararmasının en sık rastlanan nedenleri:
- Sigara içmek ya da tütün kullanmak,
- Kahve, çay, kırmızı şarap gibi koyu renkli içecekleri sıklıkla tüketmek,
- Dişleri düzenli fırçalamamak ve bakımlarını yaptırmamak ve
- Elimizde olmayan bir neden olarak yaş almak (ya da yaşlanmak) ki bu da dişin minesinin zamanla aşınması, incelmesi ve alttaki daha sarımsı dentin tabakasının ortaya çıkması ile olmakta.

İşte beyazlatma işleminin en başarılı olduğu renklenmeler bu tip renklenmelerdir. Bunun dışında "İçsel renkleşmeler" dediğimiz renklenmeler de var. Örneğin bebeklik ve çocuklukta ya da anne hamileyken bir grup antibiyotik (tetrasiklin) kullanımına, yine çocuklukta fluorun aşırı miktarda ve sürekli yutulmasına bağlı olarak renklenmeler meydana gelebilir ki beyazlatma bu tip renklenmelerde çok başarılı sonuçlar verememektedir.

Peki beyazlatma işlemi nasıl bir işlemdir?
Beyazlatma işleminde bir jel kullanılmaktadır ve bu jel beyazlatıcı ajan olarak karbamid peroksit (hidrojen peroksitin bir formu) içerir. İşlem dişlerin bu jel ile bir süre temas etmesi esasına dayanır.

İki şekilde uygulanır. Ofis tipi dediğimiz beyazlatmada diş hekimi jeli dişlerin üzerine tek tek uygular ve jelin hızla aktive olması için dişlerin üzerine ışık tutar ve 30-90 dakika arasında değişen bir sürede dişlerin kontrollü bir şekilde beyazlaması sağlanır.



Diğer tip olan ev tipi beyazlatma ise kişiye özel hazırlanan şeffaf diş kalıplarının içine kişinin kendisinin beyazlatma jelini koyması ve sonra ağzına uygulaması şeklindedir.  Bu plak dişhekiminiz tarafından ağzınızdan bir ölçü alınarak hazırlatılıp diş beyazlatma jeli ile birlikte size teslim edilir.  Jel içeren bu plak tercihen yatma saatinde  4-8 saat süre ile kişinin ağzında kalmalı ve dişlere etki etmelidir. Bu şekilde 4-7 gün içerisinde (tabii ki  jelin ağızda kaldığı süre ile de ilişkili olarak) istenen beyazlığa ulaşılana kadar işleme devam edilir. Bu dönem içerisinde mutlaka dişhekimi kontrolünde olunmalı ve renklendirici yiyecek-içecekler ve tabii ki tütün ürünleri  kesinlikle tüketilmemelidir.

Beyazlatma jelini kullanırken dişetlerinizde hassasiyet ya da tahriş meydana gelirse mutlaka dişhekiminizle görüşmelisiniz.

Diş beyazlatma yapılmadan önce..
Öncelikle ağzınızdaki çürük dişleri tedavi ettirmelisiniz.  Çünkü beyazlatma jeli çürük alanlardan içeriye sızarak ciddi ağrılara neden olabilir.  Yapılacak dolguların rengi de hedeflenen diş rengine göre seçilmelidir.

Eğer dişeti çekilmeleriniz varsa ya da dişetleriniz problemli ise beyazlatma yapılmadan önce dişetlerinizin tedavisi yapılmalıdır.

Ağzınızda porselen kaplama yapılmış dişleriniz var ise beyazlatma jelinin onlara etki etmeyeceğini bilmelisiniz. Dişhekiminizle bunu konuşarak beklentinizi net bir şekilde ortaya koyun.

Hamileler diş beyazlatma yaptırmaktan kaçınmalıdır. Beyazlatma jelinin fetüs üzerinde etkisi olup olmadığı bilinmediğinden kozmetik bir işlem olan beyazlatma işleminin doğum sonrasına bırakılması gerekmektedir.

Beyazlatma jeli uygularken çoğu kişide dişlerde hassasiyet, sızlama ve dişetlerinde tahriş görülebilmektedir. Diş hekiminiz size bu konuyla ilgili detaylı bilgiyi sunacaktır.

Unutmayın, diş beyazlatma jelinin etkisi sonsuza kadar sürmeyecek..Eğer renklendirici gıdaları fazlaca tüketir ya da sigara içerseniz diş renginiz yavaş yavaş eski haline dönecektir.  Ancak tekrar beyazlatmaya ihtiyaç duyarsanız dişleriniz bu defa daha kısa sürede beyazlayacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları
- Çiğneme ve beslenme üzerine
- Çocuğum diş gıcırdatıyor!
- Kök hücreden diş üretmek mümkün mü?
- Ağız kokusu
- Diş beyazlatma (Bleaching) nedir?
- Dişlere de check-up gerek!
- Diş macunu: Ne zaman, ne miktarda, hangisi?
- Emzik meselesi...
- DEHB’li çocuklarda diş problemleri
- Dişlerde asit erozyonu
- Diş dostu yiyecekler
- Bebeğin ileride tel takacağı şimdiden belli mi?
- Dişler erken çıkarsa kolay mı çürür?
- Çocuk diş sağlığı hakkında
- Küçük dişlerin büyük dertleri: Diş travmaları
- Çocuklarda diş yapısını bozan kötü alışkanlıklar
- Diş çürüğünü nasıl önleriz?
- Çocukların dişlerinin çürümemesi için neler yapılabilir?
- Süt dişleri tedavi edilmezse ne olur?
- Çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmanın yolları
- Bebeğimin dişi lekelendi mi, çürüdü mü?
- Yenidoğanın ağzında görülebilecek oluşumlar
- Yenidoğan bebeğin ağız bakımı nasıl yapılmalı?
- Hamilelik diş kaybettirir mi?
- “Anne olunca ben de anladım” diyen herkese merhaba...
anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE