PINAR KARATABAN
pinar@anneoluncaanladim.com
Çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmanın yolları

Toplum olarak ağız hijyenimizi sağlama konusunda pek başarılı olduğumuz söylenemese de, söz konusu çocuğumuz olduğunda kendimize gösterdiğimiz özenin fazlasını gösterdiğimiz ya da en azından bu konuda çabaladığımız yadsınamaz.

Bebeğinizin ilk diş hekimi randevusunun 1 yaş civarında olmasını istememizin sebebi biraz da ailelerin ağız hijyeni sağlama konusunda bilinçlendirilmesi içindir. Çünkü doğru diş fırçalama ne kadar erken bir alışkanlık olarak yerleşirse, gelecekte diş çürükleriyle karşılaşma olasılığımız o kadar düşecektir. Biliyoruz ki bebekler rutinleri severler. Her gün düzenli olarak günün aynı saatlerinde, öğün sonralarında yapılan diş fırçalamaları bir süre sonra bebeğinizin alışkanlığı haline gelecektir. Sizi elinizden tutup banyoya götürecek ve dişlerini fırçalamanızı isteyecektir.

Diş fırçalamayı çocuğunuzun ince motor hareket kontrolü yeterli olana kadar -ki bu da 7-8 yaşına kadar sürebilmektedir- siz ebeveynler yapmalısınız. Çünkü daha küçük çocuklar diş fırçalamaya her ne kadar hevesli olsalar da yeterli hijyen sağlayabilecek beceride olmadıklarından dişlerini bizim istediğimiz düzeyde temizleyemezler. Elbette çocuğunuzun bu yararlı hevesini kırmayacak şekilde hareket etmelisiniz. “Sen fırçalayamazsın, dişlerini ben fırçalayacağım” şeklinde bir yaklaşım ya da çocuğu bu konuda aşırı zorlamak çocuğunuzun bu konudaki hevesini kırmakla kalmayacak özgüvenini de zedeleyecektir. Çocuğunuzu zorlamadan, diş fırçalamayı bir oyun haline getirerek, hem sizin hem de onun diş fırçalamasını sağlayarak bu durumu kontrol edebilirsiniz. Örneğin, diş fırçalamayı bir “çürük mikroplarını yakalama veya kovalama” oyunu yapabilir, önce siz fırçalayıp ardından çocuğunuza bir kontrol fırçalaması yapmasını söyleyebilirsiniz.

ROL MODEL OLUN!
2-4 yaş arası çocuklar kendi benliklerini ortaya koymakla çok uğraştıklarından, diş fırçalamalarını da kendileri yapma konusunda ısrarcı olmaktadırlar. Çocuğun kendisinin diş fırçalaması bu dönemde teşvik edilmelidir elbette. Ancak dişlerini nasıl olsa kendi fırçalıyor, diye etkili bir diş fırçalama yapabildiğini düşünmek ve fırçalamamak hatalı olur. Bu durumda anne ya da babanın, “Ben senin dişlerini fırçalarken (ya da fırçaladıktan sonra) sen de benim dişlerimi fırçalar mısın?” şeklindeki yaklaşımı çocuğa da inisiyatif vermesi açısından bu problemi çözecektir.

İzlediğimiz her yabancı filmde bir diş fırçalama sahnesi vardır. Görsel göndermenin tartışmasız etkisini siz de kullanmalısınız. Dişlerinizi düzenli olarak fırçaladığınızı çocuğunuzun mutlaka görmesini sağlayın. Çocuğunuzun sizin de diş fırçaladığınızı görmesi en etkili alışkanlık kazandırma metodudur.

3 DAKİKA!
Dişlerin fırçalanması için ideal süre 2 ila 3 dakikadır. Bu sürenin tamamlanmaya çalışılması önemlidir, çünkü çoğu çocuğun diş fırçalaması 15-30 saniye sürmektedir. Bu sürede etkili bir fırçalama yapılması mümkün değildir. Sürenin farkında olması için çocuğunuza zamanlayıcı alabilir ya da bu süre kadar bir müzik parçası seçebilir ve parça bitene kadar fırçalamanın devam etmesi gerektiğini söyleyebilirsiniz.

Diş fırçalama alışkanlığını kazandırmanın en temel ve en basit adımı çocuğunuza kendisine ait bir diş fırçası ve diş macunu almaktır. Mevcut macun ve fırçalar genellikle çocukların sevdiği çizgi film karakterlerini  kullanmaktadırlar. Bu da çocuk üzerinde olumlu etki yaratabilmektedir. Macun ve fırça alırken çok sayıda ve çeşitte almaktan kaçınmalısınız. Çok sayıda diş fırçası ve macunu çocuğun aklını karıştırmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Çocuğunuzun seçeceği yaşına uygun tek bir fırçası ve bir macunu olmalıdır. Macunu çok az miktarda kullanmalı ve macunu yutmaması gerektiğini, macunun bir yiyecek değil bir ilaç olduğunu söylemelisiniz. Çocuğunuz diş macununu tükürmeyi öğrenene kadar da fluorid içermeyen bir diş macunu kullanmalısınız.

Unutmamak gerekir ki çocuğunuzun sağlıklı diş ve dişetlerine sahip olması için en etkili koruyucu dişlerin düzenli fırçalanmasıdır ve bu görev de çocuğunuz büyüyene kadar anne ve babaya düşmektedir.

Yazarın Diğer Yazıları
- Çiğneme ve beslenme üzerine
- Çocuğum diş gıcırdatıyor!
- Kök hücreden diş üretmek mümkün mü?
- Ağız kokusu
- Diş beyazlatma (Bleaching) nedir?
- Dişlere de check-up gerek!
- Diş macunu: Ne zaman, ne miktarda, hangisi?
- Emzik meselesi...
- DEHB’li çocuklarda diş problemleri
- Dişlerde asit erozyonu
- Diş dostu yiyecekler
- Bebeğin ileride tel takacağı şimdiden belli mi?
- Dişler erken çıkarsa kolay mı çürür?
- Çocuk diş sağlığı hakkında
- Küçük dişlerin büyük dertleri: Diş travmaları
- Çocuklarda diş yapısını bozan kötü alışkanlıklar
- Diş çürüğünü nasıl önleriz?
- Çocukların dişlerinin çürümemesi için neler yapılabilir?
- Süt dişleri tedavi edilmezse ne olur?
- Çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmanın yolları
- Bebeğimin dişi lekelendi mi, çürüdü mü?
- Yenidoğanın ağzında görülebilecek oluşumlar
- Yenidoğan bebeğin ağız bakımı nasıl yapılmalı?
- Hamilelik diş kaybettirir mi?
- “Anne olunca ben de anladım” diyen herkese merhaba...
anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE