FAZİLET KARAKOÇ
fazilet@anneoluncaanladim.com
Çocuğunuzun rol modeli kim?

Bir araştırma kurumunun 15-35 yaş arası gençlerin rol modellerini tespit etmek amacıyla yürüttüğü “Gençlerin Rol Modelleri” araştırmasının sonuçları yayınlandı.
Çalışmaya 1200 kişi alınmış. Örneklem nasıl yapıldı? Tüm ülkemizi temsil eder mi? Bunun için çalışma metodlarının detayını görmemiz lazım… Ama çalışmanın sonuçlarına bir göz atalım:


Acun Ilıcalı zirvede. Hülya Avşar genel listede üçüncü, kadınlarda birinci. Kenan İmirzalıoğlu, Kıvanç Tatlıtuğ, Murat Boz ve Necati Şaşmaz en yüksek popülariteye sahip diğer rol modeller.

Yanlış bir anlaşılmaya meydan vermek istemem. Bu kişiler ile ilgili hiçbir önyargım yoktur. Belli ki hepsi sevilen, mesleğinde başarılı kişiler. Ama bu listeyi görünce biraz şaşırmadım desem yalan olur. Hiç bilim insanı yok, yazar, şair, müzisyen, sporcu… Hiç Yaşar Kemal, İdil Biret, Fazıl Say, Gazi Yaşargil, Hidayet Türkoğlu olmak isteyen genç yok mu? Yoksa, neden yok?

Biraz düşündüm, biraz okudum . İşte sizinle paylaşmak istediklerim…

Siz, anne-baba olarak kimlerin çocuğunuzun rol modeli olmasını istiyorsunuz?

Sizin çocuğunuzun rol modeli kim?

TABİİ Kİ ÖNCELİKLE SİZ!
Çocuğunuz için pozitif bir rol model olduğunuzdan emin olun. Öncelikle her ebeveynin kendi çocuğunu “Nasıl bir erişkin olarak görmek istediği” sorusunu kendisine sorması gerekiyor. Hepimiz kucağımıza ilk aldığımız gün bizi dünyanın en mutlu insanı yapan küçük bebeklerimizin kendine güvenli, kendini doğru ifade edebilen, akademik olarak başarılı, başkalarının duygularına önem veren birer yetişkin olarak görmek istiyoruz.

Tabii ki istiyoruz, ama bunun için ne yapmalıyız? Çocuklar bir kullanma kılavuzu ile birlikte gelmiyor ne yazık ki…”

Her yaştaki çocuk yaşadığı ortamı içine emen bir sünger gibidir. O kocaman güzel gözler her şeyi izler, o küçük güzel kulaklar her şeyi duyar. Çocuğunuzun etrafında ona iyi modeller oluşturacak arkadaşların erişkinlerin olması, en az sizin çocuğunuza iyi örnek olmanız kadar önemli..

Çocuğunuzun pozitif rol modellerden etkilenmesine çalışın bu onların hayatta daha başarılı olmasına yardımcı olur. Çocukluğunuzu düşünün, hepimizin örnek aldığı, onun gibi olmak istediği biri vardır? Aslında bu erişkinler içinde böyle değil midir? Hayran olduğunuz biri vardır? Bu insanlar bizim rol modellerimizdir. Rol modeller onların izinden gidebilmemiz için bizi motive ederler. İstediğimiz ve onların ulaşmış olduğu amaçlara ulaşmamızı sağlarlar.  

ANNEANNEM ROL MODELİMDİR…
Rol modeliniz birden fazla da olabilir. Anneannem benim rol modellerimden biridir mesela, hiç okula gitmemiştir. Ama tam bir hanımefendi idi, herkes ile paylaşabileceği bir şeyi vardı, sevgi dolu ve komikti. Bütün anlaşmazlıkları bir çırpıda çözüverirdi. Amerika’da ihtisasımı yaptığım sırada çalıştığım hocam rol modelimdir, çok akıllıdır, çok çalışkan, iyi bir doktor, iyi bir bilim adamı, harika bir baba. Bekir Coşkun rol modelimdir, duygularını ve düşüncelerini bu kadar yalın ve güzel bir şekilde yazıya dökebildiği ve binlerce insane ulaşabildiği için…

Son yapılan çalışmadan da anlaşıldığı üzere artık televizyon ve internet  hayatımızın önemli bir parçası… Bu ortamlardaki kişiler hangi kanalları seyrettiğine ya da hangi internet sitelerinde ne kadar vakit geçirdiğine bağlı olarak çocuğunuz ile sizden fazla bile bir arada olabilir. Bu rol modellerin bazen onlar için uygun olmayan davranışları olabilir. Çocuğunuzun gördüğünden ne anladığını kontrol etmeniz gerekir. Çocuğunuz eğer televizyonda gördüğü bir ünlüden hoşlanıyor, onun gibi olmak istediğini söylüyor ise  bu kişiler ile ilgili olarak onunla konuşun. Bu kişilerin hangi özelliklerinden hoşlanıyor? Bu kişi çok iyi bir oyuncu ya da sporcu olabilir. Bunun ne kadar önemli olduğunu vurgulayın. Ama bu kişilerin bazı uygun olmadığını düşündüğünüz özellikleri var ise, bunların çocuğunuz ile tartışın.

ÇOCUĞUNUZUN SİZE İHTİYACI VAR!
Çocuğunuzun sizinle daha fazla vakit geçirmeye ihtiyacı var. Eğer rol model olarak onun hayatında, medyadaki ünlülerden daha fazla yer almak istiyorsanız televizyon seyrederek geçirdiği zamana bir kısıtlama getirmeniz lazım. Televizyonda devamlı karısını döven ve bunun komik olduğu izlenimi verilen bir diziyi seyretmesine izin yok mesela benim oğlumun. Devamlı elinde silah ile gezen ve insanların kafalarına sıkan bir kahramanı olmasını da istemiyorum… İyi bir rol model; çalışkan, yaratıcı, özgür düşünceye sahip ve ahlak sahibi olmalıdır.

Çocuğunuzun günlük hayatında onun için ünlü bir rol modelden daha faydalı olabilecek rol modeller bulmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu bir öğretmen ya da spor koçu, ya da başarılı bir abla-ağabey olabilir. Çocuğunuz ile bu kişinin özellikleri ile ilgili konuşabilirsiniz.

Sevgili Ali Sirmen, İlhan Selçuk’u şöyle anlatıyor: “İnsan kendi heykelini yapar… Bana bir tümceyle İlhan Selçuk’u anlat deseler şunu söylerim: Bir ömür boyu bıkmadan usanmadan, bir aydınlanma bilgesinin, yani kendisinin heykelini yontan adam. Ortaya çıkan heykel tıpkı yazıları gibiydi: Berrak, duru, alçakgönüllü, dürüst, kaya gibi sert, sevecen, insancıl.”

HEYKEL YONTMAK GİBİ
Bu tanımlama benim çok hoşuma gidiyor. Gerçekten de öyle değil mi? Annemiz babamız, çocukluğumuz, eğitim hayatımız, okuduğumuz kitaplar, dokunduğumuz hayatlar, sevinçlerimiz, üzüntülerimiz bir heykeltraşın heykelini yapması gibi kendi heykelimizi yontuyoruz.

Çocuklarımızın iyi heykeller yontabilmeleri için iyi bir başlanıç yapmaları lazım. Bu da sizin ellerinizde…

Sevgi ve selamlarımla…

Yazarın Diğer Yazıları
- KOAH çocuklukta mı başlar?
- Mutluluk insanın boyu hizasındadır
- Kistik Fibrozis yenidoğan tarama testinin pozitif olması ne demektir?
- Zatürre: Ne zaman şüphelenmeliyiz?
- Çocuğunuzun astımı var ise okullar başlamadan önce yapmanız gerekenler...
- Okul öncesi son kontroller kalmasın
- Astım ve ergenlik
- Çocuk ve astım deyince...
- Astım hakkında efsaneler ve gerçekler
- Çocuğum okulda astım krizi geçirir ise...
- Boğaz ağrısı deyip geçmeyin!
- Grip aşısı yok ise okul da yok, iş de yok!
- Yeşil egzersiz nedir?
- Sık hastalanan çocuk!
- Boğmaca gibi öksürüyor!
- Çocuğum astım atağı geçiriyor!
- Hastalık göğüse inmiş mi?
- Solunum problemleri olan çocuklarda yapılan testler (1)
- Astım tedavisinde yapılan yanlışlar
- Çocuğunuzun rol modeli kim?
- Dramatik tehlike!
- Sevgili internet doktorum!
- Solunum problemi olan çocuklarda reflü!
- Soğuk algınlığı mı grip mi?
- Haydi büyükler aşıya!
- Astım hastalığında alternatif tedavilerin yeri
- Çocuğumun astım olmasını önleyebilir miyim?
- Okullar başladı, enfeksiyonlara hazır mıyız?
- Okul hayatında başarı için...
- Çocuğumun ergenliğine hazır mıyım?
- İç ortamlardaki hava kirliliği ve hasta bina sendromu
- Çocuklar ve yüzme konusunda bunlara dikkat!
- Çocuklar çocuk doktoruna gitmeli!
- Çocuğum verem mi?
- Erken doğan bebeklerde rastlanılan sorunlar
- Ne zaman çocuk olmayız?
- Kistik Fibrozis
- Hava nemlemdiricileri
- Zor astım
- Çocuğumun nefes borusuna yabancı cisim kaçtı!
- Çocuğum zatürre mi oldu?
- Çocuğum öksürüyor!
- Astımlı çocuklarda hastalığı etkileyen çevresel faktörler nelerdir?
- Çocuğum çok sık hastalanıyor!
- Grip aşısı
- Merhaba
anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE