REHA CENGİZLİER
reha@anneoluncanladim.com
Burun spreyleri (1)

Kış ayları geliyor. Başta küçük bebekler olmak üzere bütün çocuklar, hatta büyükler burun tıkanıklığı ile boğuşmak zorunda kalacak. Ardından hemen çeşitli burun damlalarına başvurulacak. Ama acaba bu burun damla veya spreylerini ne kadar doğru kullanıyoruz? Gelin birlikte inceleyelim.

Burun yolu ile uygulanan ilaçlar, içerik veya kullanım şekline göre sınıflanabilir.

-Burun temizliğini sağlamaya yönelik damla veya spreyler. Bunları “ilaç” olarak isimlendirmiyoruz. Çünkü amaçları temizlik olduğuna göre; sade su veya içine bir şeyler katılmış su olarak düşünebiliriz. En yaygın olanları “serum fizyolojik” ya da “okyanus suyu” adı altında satılan, esas olarak tuzlu sulardır. Bunların içindeki tuz miktarı, insan serumundakinden fazla değildir. Böylece içindeki tuzun insanlara zarar vermemesi sağlanır. Hem tuzun etkisi, hem de suyun fiziksel temizleme gücü birlikte kullanılır.

Ayrıca sık veya uzun süre kullanılması halinde zarar vermesin diye bu sıvıların asitlik derecesini de dengelemek için içine karbonat gibi görev gören ama vücuda zarar vermeyecek katkılar da katılmalıdır. Piyasadaki pek çok ürün bu şekilde düzenlenmiştir. Böylece evde suya tuz atarak hazırlanacaklardan daha güvenle kullanılır. Bunun küçük ampullerdeki ya damlalıklı şişelerdeki damla formu, bebeklerde kullanışlıdır. Damlatıldıktan sonra çeşitli yollarla aspire edilerek yani, elektrik süpürgesi gibi emerek bu suyu ve beraberindeki burun salgılarını temizlemek oldukça etkili olur. Asitliği de dengeli ise, gerektikçe sık sık kullanılabilir.

Sprey formunda sıvılar da vardır. Okyanus suyunun direkt paketlenir; böylece içindeki iyot vs. diğer elementler de doğal denize girilmiş gibi temizlik sağlar, veya bu suya benzetilerek hazırlanır. Sprey halinde sıkılınca burunun derinliklerine de ulaşabilir. Çok küçük bebeklerde bu türün kullanımı uygun değildir.

Basınç etkisini daha belirginleştirerek fiziksel temizlik oranını arttırmak için litrelik serum fizyolojik sıvısından enjektörle çekip iğneyi çıkarıp buruna sıkarak kullanılabilir. Eski bir yöntemdir, zorunlu olursa veya gerektiğinde hastane ortamında kullanılabilir. Bu yöntemin evde kullanılacak şekli de hazırlanmıştır. “Sinüs rinse” adı altında hazır satılmaktadır. Plastik şişeyi burun içine sıkarak basınçla sıvı buruna gönderilir; bütün geniz bölgesini temizleyerek diğer bulun deliğinden pislikler dökülür. Aynı işlem diğer bulun deliğinden de tekrarlanarak temizlik tamamlanır. Bunu sakıncası; basıncı ayarlayamayıp kuvvetle sıkılırsa; orta kulağa sıvı kaçıp ağrı ve enfeksiyon yaratabilir.

Yazarın Diğer Yazıları
- Sağlam bebek takibi ve allerjide erken teşhis
- Süt içelim mi, içmeyelim mi?
- Çocuğu öpüp koklarken verdiğimiz zarar!
- Çocuk ve teknoloji: Ve alerji!
- D Vitamini ve alerji
- Besin alerjili çocuğun beslenmesi
- Sokaktaki tehlike: Bahar alerjisi
- Besin alerjisi abartılıyor mu?
- Alerji aşısı
- Çapraz besin alerjisi
- Burun spreyleri (2)
- Burun spreyleri (1)
- Evcil hayvanlar nasıl alerji yapar?
- Alerji tedavisi: Kime, ne zaman? (2)
- Alerji tedavisi: Kime, ne zaman? (1)
- Çocuğum kaşınıyor!
- Kortizon’lu ilaç! Eyvah! (2)
- Kortizon’lu ilaç! Eyvah! (1)
- Dumanın zerresi bile çocuğa zarar veriyor!
- Ev tozu akarı alerjisi
- Çocuklarda kaşıntı
- Çocuğunuzda inek sütü alerjisi var mı?
- Dakika 1, gol 1! Ve çocuklar hasta!
- Bebeklerde kanlı-sümüksü kaka ve alerji (2)
- Bebeklerde kanlı-sümüksü kaka ve alerji (1)
- Alerjik çocukla tatil
- Bahar ve polenler
- "Eyvah, bahar geldi!"
- Astım veya alerjik bronşit
- Soğuk ve alerji
- Merhaba
anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE