HAKAN ÇOKER
hakan@anneoluncaanladim.com
Doktorunuza güven verin!

Kadınlarımızın doğumla ilgili birçok korkusu vardı. Ağrı korkusu, epizyotomi korkusu, uzun süren doğum korkusu… Şimdi bunlar yetmezmiş gibi bir yenisi daha eklendi korkularınıza: Acaba doktor normal doğum deyip son anda bir bahane ile beni sezaryene alır mı?

 

Çalıştığımız üyelerimizin hemen hemen hepsinde ortak bir korku bu. Çünkü çevrelerine baktıklarında birçok arkadaşlarının normal doğum istediklerini, doktorlarının son ana kadar normali desteklediklerini ama nedense son anda bir sorun çıkıp sezaryene alındıklarını söylüyorlar. Artık bu konuyu duyan kimseye yabancı değil bu cümleler. Bu konuda web sayfamıza ve paylaşım gruplarımıza her gün yüzlerce mail geliyor. Pişmanlıklar, keşkeler ve trajik hikayelerle dolu birçok doğum öyküsünü okurken üzülüyorsunuz. Kendilerini kandırılmış hissediyorlar. Sisteme, hastanelere hatta doktorlarına güvenmiyorlar. Ve benden “kandırılmamak” için kolay uygulanabilecek bilgiler istiyorlar. Sanırsınız savaşa hazırlanıyor.

Aslında söylediklerinde ve korkularında doğruluk payı yok değil. Ama madalyonunu iki yüzü olduğunu fark etmiyorlar. Doktorlarla konuştuğumda da onların gebelerden korktuklarını görüyorum. Doğum isteyen gebelerin hiçbir hazırlık yapmadan bütün sorumluluğu onlara attıklarını ve en ufak bir sorunda şikayet ettiklerini söylüyorlar.

Şimdi bir hayal edin düştüğüm durumu… Eğitimde bir yandan istedikleri ve ihtiyacı olan bilgileri tüm gerçekliği ile verirken bir yandan da doktorlara olan güveni sarsmayacaksınız. Bıçak sırtında yürümek gibi bir şey bu… Belki de eğitim sanatının bir diğer adı.

Ben önce birkaç soru sorarak başlıyorum cevaplara… Doğuma hazırlık için ne yapıyorsunuz? Her gün egzersiz yapıyor musunuz? Doğumda gevşemek ve kendini bırakmak çok önemli, bu konuda nasıl bir hazırlık içindesiniz? Doğumda ortaya çıkabilecek sorunlarda yaklaşımınız ne olacak? Doğumda basit de olsa bir sorun olursa doktora yaklaşımınız ne olacak? Sorularımın birçoğu cevapsız kalıyor. Tersine, her gün 07.00 de iş hayatına başlayan, stresli bir gün geçiren eve ancak akşam geç dönebilen iş kadınları görüyorum karşımda. Doğuma hazırlık için vakit yok. Olsa da gerek yok. Doktor nasılsa doğurtur beni!

İkinci grup sorum doktorları ile ilgili oluyor… Hep güvenecek doktor arıyordunuz. Peki, siz en son ne zaman doktora güven vermeyi düşündünüz? Onun istediği gibi bir gebe olma yolunda neler yaptığınızı anlatabildiniz mi? Doktorlara sorularınız samimi mi yoksa onu sınamak için hazırlanmış sorular mı? Doğumda birtakım şeyler ters giderse buna yaklaşımınız ne olacak? Doğumdaki sorumlulukları paylaşmak için bilgili ve hazır mısınız? Tahmin edeceğiniz gibi bu soruların da birçoğu cevapsız kalıyor.

Sağlık Bakanlığı’mız son 3 yıldır sezaryen oranlarını azaltma yolunda doktorlar üzerinde büyük bir baskı kurdu. Ancak görüldü ki doktora baskıyla bu sorun çözülemiyor. Ben çözümün samimiyette gizli olduğunu düşünüyorum.

İlk samimi adımı gelin siz atın… Doktorunuzu anlamaya çalışın… Doğum istiyorsanız ona güven vermek için doğuma hazırlık yapın… Doğumda ne istediğinizi onunla samimi olarak paylaşın… Ve en önemlisi doğumun sorumluluğunu onunla paylaşacağınızı anlatın… Ve sonra doktorunuzdaki değişimi görün…Ve sizin doğum yapmanız için ne kadar çabaladığına şahit olun…

Sağlıklı ve huzurlu doğum sayılarını baskılar değil; samimiyet, sabır, empati ve profesyonel hazırlık arttıracaktır.



 

Yazarın Diğer Yazıları
- Çatı darlığı doğumu etkiler mi?
- Doğumda şiddeti konuşma zamanı geldi
- Anne adayının doğumdaki destekçisi: Doula
- Doğum ekip işidir
- Keşkesiz doğumun hikayesi
- Doktor aramayın!
- Doğum uzmanının yeni rolü
- Doğumla ilgili merak edilen her şey
- Sezaryene zorlanan anneler!
- Sağlıklı bir doğum için
- Doğuma hazırlık eğitimleri
- Doğumda babanın rolü
- Anne ve bebek dostu sezaryen
- Çatı darlığı nedir?
- İsteğe bağlı sezaryen!
- Suda doğum ve psikolojisi
- Suyun hamilelik ve doğuma etkisi
- Doğum yapan kadınlara destek verilmeli
- Doğumda maymunu oynamak
- Doğal doğum nedir ve nasıl hazırlanılır?
- Bebeğiniz anne karnında her şeyi kaydediyor!
- Bir doğuma hazırlık yöntemi: Hypnobirthing
- Doğumda ağrı kesici teknikler
- Doğru nefes almanın önemi
- Korkuyla beslenmiş doğumlar
- Doğumda yenilikler
- Anne dostu hastane
- Doğum sonrası bağ kurma
- Doktorunuza güven verin!
- Doğumda abartılan risklerle kaygıya sürüklenen anneler…
- Ters gelen bebeğin başarı öyküsü
- Doğumda egzersiz ve yoganın yararları
- Katıldığınız hamile eğitimi ne kadar anne dostu?
- Doğumda bebekler ağlamalı mı?
- Baba olmak ve hamile eğitimi
- Doğumda mahremiyet ve güven...
- Doğumu kolaylaştıran 30 uygulama
- İlk gece korkusu ve doğum ilişkisi
- Doğum korkusunun hikayesi
- Sezaryen sonrası vajinal doğum olur!..
- Anne ve bebeğine saygılı sezaryen
- Aklımızdaki doğum imajı değişiyor...
- Doğum kendi başlamalıdır!
- İnsan çocuğundan öğrenir mi?
- Anneliğe doğmak
- Doğum sanatına ne oldu?
- Bir başlangıçtır doğum
- Merhaba
anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE