HÜSEYİN MUTLU
huseyin@anneoluncaanladim.com
Kısırlık testleri


1 yıl korunmasız ilişki sonrasında bebek haberi alamayan çiftler kadın doğum uzmanına başvurduklarında, çiftin araştırılmasına başlarken bazı tetkikler yapılmaktadır. Temel olarak gebelik için gerekli şartlar normal ve işlev görecek sayıca sperm, yumurtlama varlığı, normal yapıda rahim odacığı ve en az bir adet açık rahim kanalı gerekmektedir. Bunlarla birlikte uygun zamanda cinsel ilişki olması şarttır.

Erkeklerde yapılan en basit tetkik sperm sayımıdır. Sperm sayısı en azından mililitrede 20 milyon olmalı ve 2-3 mililitre olmalıdır. Bu spermlerin yüzde 25 ‘i hızlı hareketli olması beklenir. Sperm hareketi ile birlikte yumurtayı dölleyecek spermin yapısı da önemlidir. Sperm yapısında sorunlar olan çiftlerde normal yolla gebelik şansı düşük olduğu gibi ağır yapısal sorunlarda diğer tedavi yöntemlerinde bile gebelik başarısı düşmektedir.

Menide sperm hücresinin bulunmadığı durumlara ise “Azospermi” adı verilir. Azospermiye neden olan sorunlar ya sperm yollarının tıkalı olması, ya hormonal sebepler ya da doğuştan veya sonradan testisin sperm hücresi üretmemesi olabilir. Azospermi saptanan erkeklerde sebepleri araştırılırken muayene, renkli doppler ultrasonografi, hormon testleri yapılır. Belirli kromozom bozukluklarında da azospermi çok sıktır (Klinefelter sendromu, Y delesyonu gibi). Bu durumlarda kromozom testi yapılması da çok önemlidir. Sperm çıkmadığı durumlarda sperm elde etmek için TESA, TESE veya günümüzde en sık uygulanan MİKRO TESE ile sperm aranır ve elde edilen sperm hücreleri mikroenjeksiyon adı verilen tüp bebek yönteminde kullanılarak gebelik şansı vardır. Sperm hücresi hem normal hem MİKRO TESE ile elde edilememişse, maalesef bu çiftlerin gebe kalma şansı yoktur.

KADINLARDA HORMONAL TESTLER:
Genelde bu testler yumurtalık rezervini araştırmak ve diğer endokrin sebepleri araştırmak için kullanılır. Adetin 3 günü yapılması idealdir. FSH, E2, Prolaktin ve TSH testleri ilk etapta yeterlidir. FSH’nın değeri yükselmeğe başlaması ve adet 3 günündeki E2’nin yüksekliği yumurtalık rezervinin azaldığının belirtisi olabilir. Prolaktin yüksekliği de yumurtlamayı baskılayarak kısırlık sebebi olabilir. Prolaktinin yüksekliği normalin 2 katından fazla ise beyindeki hipofiz bezinin araştırılması gerekebilir. TSH hormonu ise tiroit bezinin aktivitesi ile ilgili bilgi verir. Düşük olması tiroit bezinin fazla çalışması, yüksek olması da tiroit bezinin yavaş çalışması ile ilgili olabilir. Bu durumda T3 ve T4 adı verilen ve direkt olarak tiroidin salgıladığı hormonları da tetkik ederek tetkik ve tedavisi planlanabilir. Tiroit fonksiyonlarındaki düzensizlik kısırlık ve erken gebelik kayıplarının önemli sebeplerinden biridir.

RAHİM FİLMİ:
Rahim odacığı ve rahim kanalları ile ilgili bilgi veren önemli bir tanı yöntemidir. İdeal yapılma zamanı adet kanamasının bittiği haftadır. Rahim kanalına yerleştirilen bir sonda ile verilen radyoopak sıvı röntgen filminde görüntülenir. Aynı zamanda bir monitörden filmi çeken hekim sıvının aktif olarak geçtiği bölgeleri inceleyebilir. Rahim filmi ile rahmin doğuştan bozuklukları, rahim içindeki polip, miyom ve rahim içi yapışıklıkları saptanabilir. Rahim kanallarındaki tıkanıklıklar da izlenebilir. Rahim filmi için verilen sıvının verdiği rahatsızlığı gidermek için işlem sonrası ağrı kesici alınabilir.

Laparoskopi genel anestezi ile yapılan ve karın içindeki organları izlemek ve operasyon yapmak için kullanılan endoskopik yöntemdir. Kısırlık araştırmasında rahim kanallarının durumu, etraf organlar ile ilişkisi, endometriozis tanısı için kullanılır. Aynı zamanda saptanan problemlerin giderilmesi, rahim kanallarının işler hale getirilmesi, yumurtalık kistleri ve miyomların çıkarılması için de kullanılmaktadır.

Histeroskopi ile kamera ile rahim odacığının ilenmesi ve bazı cerrahi işlemlerin yapılabildiği endoskopik yöntemdir. Rahim içindeki yapışıklıklar, polipler, miyomlar ve doğuştan rahim şekil bozuklukları bu yöntemle tedavi edilebilmektedir.

Ultrasonografi ile yumurtalık ve rahmin değerlendirilmesi de kısırlık araştırmasının bir parçasıdır. Yumurtalık rezervi ile ilgili bilgi alabildiğimiz gibi, yumurtalık kistleri, miyomlar ve benzer anatomik problemleri ultrasonografi ile saptayabiliriz. Ultrasonografi için ideal zaman adet 3-5 günleridir. Fakat belirli durumlarda yumurtlama sonrasına denk gelen zamanda da bakmak gerekebilir.

Yukarıda bahsedilen testler bir tedavi planı için yeterlidir. Fakat ailesel genetik sorunlar ve diğer problemlerin araştırılmasına yönelik kromozom testleri ve birçok tanı yöntemi daha bulunmaktadır. Bu testler tamamlandığında ilgili hekim çifte bir tedavi planı yapar ve uygulama süreci başlar. Önümüzdeki yazımda kısırlık tedavilerindeki seçenekler ile ilgili bilgiler vereceğim.

Tüm annelerin ve annelik planı içinde olan anne adaylarının anneler günü kutlu olsun.

Yazarın Diğer Yazıları
- Hamileler Omega 3 kullanmalı mı?
- Yaz mevsiminde hamileleri bekleyen problemler
- Hamilelikte suyun erken gelmesi
- Noninvazif Prenatal Test nedir?
- Hamilelikte ne yememeli?
- Hamilelik ve migren
- Doğumda Epidural Anestezi
- Hamilelikte travma
- Hamilelikte mide reflüsü
- Hamilelik ve astım
- Hamilelikte sırt ve bel ağrıları
- Hamilelikte miad geçmesi
- Hamilelik ve rahim ağzı kanseri
- Hamilelikte baş ağrıları
- Gebelik ve epilepsi (sara hastalığı)
- Böbrek nakli geçiren kadınlarda gebelik
- Hamilelikteki cilt değişiklikleri ve problemleri
- Doğumda kullanılan anestezi uygulamaları
- Hangi doğum şekli?
- İkiz bebeklerden birinin anne karnında kaybedilmesi
- Hamilelikte saç bakımı nasıl olmalı, saç boyamak doğru mu?
- Bebeğin suyunda azalma (Oligohidramnios)
- Hamilelik ve idrar yolları taşları
- Hamilelikte miyom ne kadar zararlı?
- Doğum sonrası kanamalar
- Hamilelikte cinsellik
- Hamilelikte varis, hemoroit ve damar hastalıkları
- Gebelikte acil cerrahi hastalıklar
- Kısırlık stresi tüp bebekte başarıyı nasıl etkiler?
- Tüp bebekte başarıyı arttıran uygulamalar
- Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen faktörler
- Kısırlık tedavisi
- Kısırlık testleri
- Neden hamile kalamıyorum?
- Hamile kalmak için evde neler yapılabilir?
- "Tüp Bebek" deyince...
- Mol gebelikleri
- RH uyuşmazlığı nedir?
- İri bebek (Makrozomi) deyince...
- Hamilelikte cinsellik
- Maya Su ve ben
- Hamilelikte spora dikkat!
- Depresyon mu, yoksa antidepresanlar mı daha zararlı?
- Hamilelikte toxoplazma enfeksiyonu
- Annedeki stres erken doğuma sebep olur mu?
- Hamilelikte deri kaşıntıları ve gebelik kolestazı
- Ne zaman doktorumu aramalıyım?
- Hamilelikte beslenme
- Hepatit enfeksiyonları ve hamilelik
- Yüzde yüz sağlıklı bebek mümkün mü?
- Çoğul hamilelikler ve getirdiği riskler
- Hamilelik ve myomlar
- Hamilelikte ilaç kullanımı
- Hamilelikte alkol kullanımı
- Hamilelikte seyahat
- Hamilelik zehirlenmesi veya hamilelikte hipertansiyon
- Hamilelikte rahim ağzı yetersizliği ve serklaj
- Dış gebelik nedir?
- Doğum sonrası depresyon
- Hamilelik ve kansızlık
- Anne karnındaki bebekte gelişme duraklaması
- Hamilelik ve kalp hastalıkları
- Hamilelik ve tiroit hastalıkları
- Hamilelikte şeker hastalığı (Gestasyonel diyabet)
- Anne karnındaki bebeğin kromozom testleri
- Bebeğin iyi olup olmadığını gösteren testler
- Maya erken gelmeye mi karar verdi?
- Hamilelikte ultrasonografi ve Maya kime benziyor?
- Test zamanı
- Çilekeş aylar
- Gebelik Bulantıları
- Maya yola çıktı…
- Ben de baba oluyorum!
anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE