DERYA GÜLTERLER
derya@anneoluncaanladim.com
Çocuğum için en iyi okul hangisi?

Yaz tatilinin sonuna yaklaşırken, özellikle ilk kez okul hayatına adım atacakların ve ilköğretime başlayacakların aileleri için okul arayışı başladı. Haklısınız, çok kritik bir karar. Çünkü çocuğunuzun ilk kez, nasıl bir okul ortamı ile karşılaşacağı bundan sonra okula giderken yaşayabileceği duygular için bir referans noktası olacak.

“İyi okul nedir? Hangi okul kimin için iyidir? Benim çocuğum için en iyisi hangisidir?” soruları bu dönemin en çok akıl kurcalayanları. Gelin hep birlikte gözden geçirelim.

Her yeni adım “Benim ihtiyacım ne?” sorusu ile başlar. Öncelikle, etrafınızdaki diğer ailelerden duyduklarınızın hepsine kulaklarınızı tıkayın ve aile olarak ihtiyacınızın ne olduğuna odaklanın. Burada söz konusu olan, sadece çocuğunuzun ihtiyacı değildir. Kendinize şu soruları sorarak başlayın:

KENDİNİZE  ŞU SORULARI SORUN!..
Çocuğumla ilgili özel bir durum var mı?
Her çocuk kendine özgü özelliklere sahiptir. Çocuğunuzun hareketlilik düzeyi, uyum gösterme becerileri, gelişimsel özellikleri okul seçiminde hassasiyet göstermeniz gereken konulardır. Her çocuğun birebir ilgiye ihtiyacı elbette ki olmakla birlikte aşırı hareketli, dikkat süresi kısa, gelişimsel geriliği bulunan öğrencilerin daha fazla desteğe ihtiyaç duyuyor olmaları doğaldır. Bu durumlarda, öğretmenin sizin yaşadığınız zorluk konusundaki becerileri ve sınıf mevcudunun öğretmenin birebir ilgisine olanak verecek düzeyde olması dikkat edilmesi gereken kriterler arasındadır.  Eğer çocuğunuzun özellikleri ile ilgili aklınızı kurcalayan bazı sorular varsa, mutlaka bir uzman psikologtan gelişimsel değerlendirmesi ile ilgili yardım alarak seçiminize başlayın.

Çocuğumun bakım saatleri konusunda yeterli esnekliğe sahip miyim?
Eğer çalışıyorsanız, siz iş yerindeyken çocuğunuzun bakımını üstlenecek kişiler konusunda yeterli esnekliğe sahip değilseniz, tercihinizi mümkün olduğunca tam gün, etüd fırsatı da olan okullardan yana kullanmayı seçebilirsiniz. Öte yandan, eğer bu konuda esnekliğe sahipseniz, okuldan geldiğinde çocuğunuzun iyi bir bakım alacağına ve güvende olacağına inanıyorsanız, okuldaki zamanın yeni başlayanlar için evde dinlenerek, eğlenerek ve aileyle paylaşımları da destekleyecek şekilde düzenlenmesi daha iyi bir seçenek olacaktır.

Oturduğumuz yerin en yakınında hangi okullar var?
Özellikle okul öncesi eğitim alan ve ilkokula yeni başlayan çocukların, okula uzun yollar kat ederek gitmeleri sağlıklı değildir. Uykusunu iyi alması, yorgun olmaması ders başarısını da doğrudan etkileyecektir. Bu sebeple, okul seçiminde okulun evinize yakınlığı öncelikli kriterler arasındadır.

Aile bütçemiz neye elveriyor?
Birçok zaman aileler okulları değerlendirirken, bütün imkanlarını zorlayıp okul taksitlerini ödeyip ödeyemeyeceklerini gözeterek araştırmaya başlıyorlar. Hatta pahalı okulun, sosyal imkanları çok zengin olan okulun iyi okul olduğu yönünde son derece hatalı bir inanış da var. Oysa ki, yukarıda değindiğimiz özellikler en ekonomik şekilde nerede karşılanabiliyorsa doğru seçim orasıdır. Okulların farklı sosyoekonomik koşullardaki ailelere hitap edebiliyor olması, çocuğunuzun ilişkisel zenginliği için büyük bir fırsattır. Sadece kendisi ile benzer eğitim düzeyinden, benzer ekonomik özelliklerden, benzer aile profillerinden gelen çocuklarla birarada olması, çocuğunuzun sanal bir dünya içerisinde hayatı öğrenmeye çalışıyor olması demektir. Karma eğitim sadece cinsiyeti tanımlayan bir kavram olmamalıdır.

Bunun yanısıra bütçenizin neredeyse tamamını çocuğunuzun eğitimine ayırıyor olmanız süreç içerisinde ciddi bir stres sebebi olacaktır. Ailedeki her bireyin, kendi ihtiyaçları için yeterli kaynağa sahip olmaması, ilişkilerinizi bir süre sonra etkilemeye başlayacaktır. Çocuğunuzun eğitimi için ne kadar bütçeniz olduğunu belirlerken temel bakım ihtiyaçlarınızı, kişisel ihtiyaçlarınızı ve dinlenmek ve eğlenmek için ayıracağınız bütçeyi göz ardı etmemelisiniz. Aksi halde bu hem çocuğunuzdan beklentinizi arttıracak hem de daha stresli bir anne baba olmanıza sebep olacaktır.

EN İYİ ÖĞRETMEN KİMDİR?
Tüm bunlarla ilgili soruların cevaplarını vererek okullar arasında bir eleme yaptıktan sonra, elinizdeki fırsatlarla çocuğunuz için en iyi öğretmene odaklanmanın zamanı gelmiş demektir. En iyi öğretmen, en çok ödev veren, sınavlarda en çok başarı getiren öğretmen değildir. İyi öğretmen, çocuğunuza yaklaşımı, davranışları, bireysel özellikleri ile en iyi model olan öğretmendir. Bu özelliklerdeki öğretmenler için her öğrencisi önemli ve kıymetlidir. Her öğrencinin kendine özgü yeterlilikleri ve yetersizlikleri olduğunu bilir ve yeterliliklerini öne çıkararak yetersiz yönlerini geliştirip iyileştirebilmek için destek verir. Çocuğun hatalarında suçlu değil, destekleyici kişi ve yöntemleri arar. Unutmayın ki öğretmeni, onun artık 10’lu yaşlarına kadar en önemli modeli olacaktır. 

İyi bir başlangıç, önce ihtiyacınızı belirlemek ardından doğru soruları sormakla başlar. Keyifli bir sürecin başlangıcı olması dileğiyle...

Yazarın Diğer Yazıları
- Çocuklarda cinsel kimlik karmaşası
- Çocuklarda görülen ilişki sorunları
- Çocuğun zekasından korkmak!
- Çocukluk döneminde mastürbasyon
- Öğrenme güçlüğünü erken tanımanın yolları
- Ders çalışmak istemiyor!
- Çocuklarda cinsel kimlik karmaşası
- Çocuğum için en iyi okul hangisi?
- Tatile herkesin ihtiyacı var!
- Tuvalet eğitimi ne zaman ve nasıl verilmelidir?
- Çocuğunuz ev kurallarına uyuyor mu?
- Sorumluluk sahibi çocukların anne-babaları
- Anne babalara yeni yıl fırsatları
- Çocuklara boşanmayı anlatmak
- Çocuğumuzu övelim mi, övmeyelim mi?
- Okula annem de gelsin!
- Büyümeyen çocuklar
- Zalimin çocukluğu
- Çocuğa iyi gelen altın formül
- Çocuklara hikaye okumak
- Duygusunu tanımayan çocuk
- Çocuğun her şeyi olan anneler
- Çocuğunuz sizden yeni yılda ne istiyor?
- Siz fark etmeden çocuğunuz öğrenir!
- Hayata kör bakmayan anne olmak!
- Yeniden büyümek
- Merhaba
anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE