DERYA GÜLTERLER
derya@anneoluncaanladim.com
Çocukluk döneminde mastürbasyon

Çocuğunun cinsel organına dokunduğunu, bunu sıklıkla tekrarladığını, birçok zaman kan ter içerisinde kalıp koltuğa, bir başkasının bedenine ya da yere sürtündüğünü gören her anne baba şaşırır. Sonrasında bunu nasıl durduracağını düşünmeye başlar. Anne babaların bazıları kızıp ayıplayıp engellemeye çalışırken bazıları ise mastürbasyon yaptığını fark ettiği çocuğunun yanından uzaklaşarak bunun kendiliğinden yok olmasını beklemeye başlar.

ÇOCUK İÇİN CİNSEL YOLLA RAHATLAMANIN KEŞFİ
Çocuklar yaşamlarının ilk yıllarında yoğunluklu olarak emerek yani ağız yoluyla rahatlarlar. Anne memesi, emzik, biberon bu dönemin olmazsa olmazlarıdır. Eğer çocuk bunları yeterli düzeyde deneyimlememiş ve rahatlayamamışsa;  parmak emme, nesneleri ağzına götürme gibi davranışların ilerleyen dönemlerde de görülmesi olasıdır.

Daha erken yaşlarda da görülebilmekle birlikte, 3-6 yaşlar arasında çocuklar cinsel organına dokunmanın haz verici ve rahatlatıcı olduğunu keşfederler. Artık rahatlama alanı, ağızdan cinsel organlara aktarılmıştır. Bu keşifle birlikte kendilerini uyarmaları,  terleyip, kızarıp nefes nefese kalmaları çocukluk dönemi mastürbasyonunu tanımlar.

Mastürbasyonun kendisi bir sorun değildir. Doğal bir keşiftir. Özellikle de rahatlamaya en çok ihtiyaç duyulan uyku öncesi süreçte, bir şeyler izlediği sırada mastürbasyon yapıyor olmaya, çocuklarda sık rastlanır.

MASTÜRBASYON NE ZAMAN BİR SORUNDUR?
Çocuğun,  cinsel yolla rahatlamayı keşfetmesi normal ama buna sıklıkla ihtiyaç duyup, her an ve her ortamda mastürbasyon yapar hale gelmesi sorundur. Çocuk ne kadar sık rahatlama ihtiyacı duyuyorsa o ölçüde sık bir gerginlik yaşıyor olabilir. Özellikle okulda, arkadaşları yanında mastürbasyonunun görülmeye başlaması, bu durumun dikkat çekici bir sürece dönüşmesine sebep olabilir. Ayrıca, mastürbasyonun yoğunluğu, cinsel bölgelerde kaşıntı ve tahrişi de beraberinde getirebilir.

NE YAPMALISINIZ?

Çocuğunuzun mastürbasyon yaptığını gördüğünüzde kızmayın, ayıplamayın, utandırmayın. Ancak bunun kişinin kendine özel bir davranışı olduğunu, başkalarının yanında tuvalete girmediğimiz, banyo yapmadığımız gibi cinsel organımıza da dokunmadığımızı ona anlatın. Farkına varmadan yaptığı anlarda dikkatini başka yöne çekecek uyaranlar verebilirsiniz.
Özellikle uyku öncesinde rastlıyorsanız, uykuya dalmadan başını okşamak, sırtını kaşımak, rahatlatıcı bir masal anlatmak, uykudan önceki son saatlerde suda gemilerini yüzdürmek ya da banyo yapmak gibi etkinlikler benzer bir rahatlama sağlayacağı için mastürbasyon ihtiyacını ortadan kaldıracaktır.

Eğer mastürbasyon, çok sık görülüyor  ve sosyal ortamlarda tekrarlanıyorsa, çocuğunuzun rahatlama ihtiyacına sebep olan durumu anlayabilmek için uzman desteği almaktan çekinmeyin.

Yazarın Diğer Yazıları
- Çocuklarda cinsel kimlik karmaşası
- Çocuklarda görülen ilişki sorunları
- Çocuğun zekasından korkmak!
- Çocukluk döneminde mastürbasyon
- Öğrenme güçlüğünü erken tanımanın yolları
- Ders çalışmak istemiyor!
- Çocuklarda cinsel kimlik karmaşası
- Çocuğum için en iyi okul hangisi?
- Tatile herkesin ihtiyacı var!
- Tuvalet eğitimi ne zaman ve nasıl verilmelidir?
- Çocuğunuz ev kurallarına uyuyor mu?
- Sorumluluk sahibi çocukların anne-babaları
- Anne babalara yeni yıl fırsatları
- Çocuklara boşanmayı anlatmak
- Çocuğumuzu övelim mi, övmeyelim mi?
- Okula annem de gelsin!
- Büyümeyen çocuklar
- Zalimin çocukluğu
- Çocuğa iyi gelen altın formül
- Çocuklara hikaye okumak
- Duygusunu tanımayan çocuk
- Çocuğun her şeyi olan anneler
- Çocuğunuz sizden yeni yılda ne istiyor?
- Siz fark etmeden çocuğunuz öğrenir!
- Hayata kör bakmayan anne olmak!
- Yeniden büyümek
- Merhaba
anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE