DERYA GÜLTERLER
derya@anneoluncaanladim.com
Ders çalışmak istemiyor!

Çocukların çok çok azı için ders çalışmak isteyerek, keyifle yapılan bir iştir. Hayattaki tüm diğer zorunluluklar gibi ders çalışmak da genel olarak eğlenmek için yapılmaz. Ancak bu cümleyi yine de hemen hemen bütün danışanlarımın ailelerinden duyuyorum: “Derya Hanım, bizim çocuk ders çalışmayı hiç istemiyor.”

Çocuğun ders çalışmak istememesi halinde, ailelerin ilk adımı dersleri öyle ya da böyle çocuğa yaptırmayı görev edinmek. Okulların söylemi de genellikle bu yönde. Çocuk eğer ödevini yapmıyorsa bu anne ve babanın sorunudur. Öyle ya da böyle ona ders yaptırmanın yolu yine anne ve baba tarafından bulunmalıdır.

DERS ÇALIŞMAK ÇOCUĞUN GÖREVİDİR!
Bir yetişkin için işe gitmek ve iş yerindeki sorumluluklarını yerine getirmek ne ise bir çocuk için okula gitmek ve derslerini düzenli olarak çalışıyor olmak odur. Bu yaklaşımın hem çocuk hem de ona bakım verenler tarafından benimsenmesi, buna ilişkin sorumlulukları yerine getirmeyi kolaylaştırır.

Ders çalışmak bir disiplin gerektirir. Anı kurtarmak için değil, bir süreçle en sağlıklı öğrenmeyi sürderecek biçimde programlanmalıdır. Çocuklar okula yeni başladıkları dönemde nasıl en sağlıklı şekilde çalışacaklarını bilemezler. Ona bakım verenlerin görevi, uygun ortamın sağlanması ve zamanın programlanması konusunda destek olmalarıdır.

NEREDE, NASIL DERS ÇALIŞILIR!
Her çocuğun özellikleri ve ihtiyaçları birbirinden farklı olmakla birlikte, ders çalışma zamanının her gün belirli bir saat aralığında olması, ders çalışılan ortamın dikkat dağıtıcı uyaranlardan arındırılmış, ders materyaline tüm dikkati vermeye olanak tanıyacak biçimde düzenlenmiş olması, derse oturmadan önce çocuğun dinlenme, açlık, boşaltım gibi temel fiziksel ihtiyaçlarının karşılanmış olması oldukça önemlidir.

OKULA YENİ BAŞLAYAN ÇOCUKLAR
İlkokula yeni başlamış bir çocuk için ders çalışma zamanı, okuldan geldikten sonra üzerini değiştirip, ihtiyaçlarını karşıladığı yaklaşık 1 saatlik zamandan hemen sonra başlamalı, yaklaşık yarım saat ders 5-10 dakika dinlenme molası ile toplamda 1-1,5 saati aşmamalıdır. Okumayı öğrenene kadar geçen sürede, yakınında durarak ona ihtiyacı ölçüsünde ödevin nasıl yapılacağını göstermek ona bakım veren kişilerin görevidir.

2. sınıftan itibaren ise, çocuk ödevlerini kendisi tamamlamalı, ödevini bitirdikten sonra zorlandığı konularda, yardım taleplerine en uyumlu şekilde destek verilmelidir.

ÇOCUĞA NASIL YARDIM EDEBİLİRSİNİZ?
Çocuğa yardım etmek için ayrılan belirli bir saatin olması son derece önemlidir. Bu zaman genellikle, çocuğun ödevlerini kendi başına yapması için ayırdığı süreden yaklaşık 1 saat sonra olmalıdır. Çocuk bu zamana kadar ödevlerini kendi başına elinden geldiğince yapmış olacak, belirli bir süre dinlenmiş ve daha sakin bir zihinle yeniden konunun üzerinde düşünme fırsatı bulacaktır. Çocuğun ödevlerini planladığı saatte yapmamışsa, yardım zamanı oturup ödevleri birlikte yapma zamanına dönüştürülmemlidir. Bu durum, aksi halde desteklemekten çok çocuğun sorumluluklarını üstlenmeye dönüşecektir.

Ödevlerini zamanında yapmayan çocuğa ödevlerini yaptırmak ona bakım verenlerin sorumluluğu değildir. Ödevlerini yapmaması durumunda çocuğun okuldaki yaptırımla karşı karşıya gelmesi gerekir ki, bunun ona ait bir sorumluluk olduğunu anlayabilsin. Ancak bazı çocuklar için ödevleri tamamlayabilmek oldukça zordur. Örneğin; ince motor yetenekleri yaşlarıyla örtüşmeyen, dikkat dağınıklığı yaşayan, yerinde oturmakta güçlük çekecek kadar hareketliliği fazla olan, öğrenme güçlüğü yaşayan, fiziksel ya da zihinsel engeli bulunan çocukların mutlaka ama mutlaka, bu zorluğu farkeder farketmez uzman yardımı almaları gerekir. Erken yaşta tespit edilmeyen sorunların, uzun vadede daha büyük kayıplar ile sonuçlanacağı unutulmamalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları
- Çocuklarda cinsel kimlik karmaşası
- Çocuklarda görülen ilişki sorunları
- Çocuğun zekasından korkmak!
- Çocukluk döneminde mastürbasyon
- Öğrenme güçlüğünü erken tanımanın yolları
- Ders çalışmak istemiyor!
- Çocuklarda cinsel kimlik karmaşası
- Çocuğum için en iyi okul hangisi?
- Tatile herkesin ihtiyacı var!
- Tuvalet eğitimi ne zaman ve nasıl verilmelidir?
- Çocuğunuz ev kurallarına uyuyor mu?
- Sorumluluk sahibi çocukların anne-babaları
- Anne babalara yeni yıl fırsatları
- Çocuklara boşanmayı anlatmak
- Çocuğumuzu övelim mi, övmeyelim mi?
- Okula annem de gelsin!
- Büyümeyen çocuklar
- Zalimin çocukluğu
- Çocuğa iyi gelen altın formül
- Çocuklara hikaye okumak
- Duygusunu tanımayan çocuk
- Çocuğun her şeyi olan anneler
- Çocuğunuz sizden yeni yılda ne istiyor?
- Siz fark etmeden çocuğunuz öğrenir!
- Hayata kör bakmayan anne olmak!
- Yeniden büyümek
- Merhaba
anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE