BENAL BÜYÜKGEBİZ
benal@anneoluncaanladim.com
Yine iştah... Yine iştahsızlık...

Obezitenin gün geçtikçe artan görülme sıklığı ve adeta salgın bir hastalık gibi görülme sıklığının artması, biz çocuk doktorları için önemli bir konu… Özellikle de çocukluk yaş grubunda gelişen obezitenin başta karaciğer üzerindeki olumsuz etkilerini ve diğerlerini önemsiyoruz. Ve biliyoruz ki, obezitenin her yaş grubunda tedavisi zor… Bu nedenle obezitenin önlenmesi en gerçekçi yaklaşımımız ve tercihimiz. Ve hedef kitlemiz de obezite öncesindeki aşamada olan çocuklarımız… Hani, gürbüz olarak nitelendirdiğimiz çocuklar. Gürbüzlüğün, obeziteye varmadan sağlıklı beslenme ve yaşam koşullarının benimsenmesi ile geri döndürülebilir olmasına çok önem veriyoruz. Ama gelin görün ki pek çoğumuz olayı bu noktada algılayıp, gerekli zamanı da ayırıp sizleri aydınlatamıyoruz. Sizler de bu aşamada pek farkına varmıyorsunuz…  Konuyu sizinle paylaştığımızda ve uyardığımızda da da çok sıklıkla anne-babanın tepkisi ile karşılaşıyoruz. Bu da önemli bir engel.  Çünkü çocuklarımızın yediği ile mutlu olma kültürümüz çok hakim ve yaygın… Oysa ki çocuğun yediği ile normal sınırlar içinde büyümesi  yetmeli  bizlere. Daha fazlası daima obezite riski doğuruyor. Öncelikle bu konuya dikkatinizi çekmek istiyorum. Ama iştahlı çocuğa “dur” demekte zorlanıyoruz.

Diğer taraftan biliyorum ki yemek yedirmekte zorlandığımız hem de ciddi derecede zorlandığımız çocuklar var. Hem de adeta her evde… Öyle ki, kardeşlerden biri ne buluyorsa yiyor, diğeri ise ne varsa reddediyor… Bu da garip bir çelişki ama gerçek… Bizler de biraz daha yedirmek için elimizden geleni ardımıza koymuyoruz. “Yeter ki yesin” diye, her türlü tavizi veriyoruz veya sağlıksız davranış modelleri benimsiyoruz. Bu modeller arasında  rüşvet vermek de var, tehdit etmek te… Her ikisi de yanlış! Ama yapıyoruz. Gün geliyor tüm yollar ve çareler tükeniyor. İşte çoğunuzla bu noktada karşılaşıyoruz…

Yemek yemeyen, reddeden çocuklar da asında risk altında... Büyüme geriliği… Zayıflık… Boy kısalığı… Ve en önemli özelliği büyümek olan çocukluk yaş grubu, yedirme zorlukları nedeniyle iyi değerlendirilemiyor. Çocuk genetik potansiyelinin belirlediği optimal (en iyi şekilde) büyümeyi yapamıyor. Evde ve önünde her şey varken, çocuğun yemeği reddetmesi nedeniyle zayıf olması ya da boyunun yeterli uzayamaması nedeniyle kısa boylu olması çok olumsuz etkiliyor bizleri… Ailede ilişkiler yıpranıyor… Öğün saatleri işkenceye dönüyor… Yiyecek olan da yediren de öğün saatleri yaklaştıkça korkmaya başlıyor. Anne-çocuk ve hatta anne-baba arasındaki ilişki bile çok olumsuz etkileniyor.

Oysa ki, bu kadar zor olmamalı yemeyi reddeden çocuğa yedirmek… “Responsive parenting” diye bir kavram var. Basit bir şey aslında… Çocuğun verdiği sinyalleri doğru algılamak ve ihtiyacını gidermek… Uyumak istiyorsa, uyuması için ortamı sağlamak… Acıktıysa doyurmak veya bunun için gerekli olan ortamı yaratmak, yemek hazırlamak… Gerisine karışmayacağız… Karışmayacağız ama bu noktada acıkmayan geç acıkan veya açlık duygusu belirgin olmayan çocuklar var… Bir türlü acıkmıyorlar ve acıktıklarını bizim beklediğimiz sıklıkla bizlere hissettirmiyorlar… Saatler geçiyor, öğünler geçiyor bu çocuklar “acıktım” demiyorlar… Acıktım diyen de bir-iki lokmadan sonra doyuyor. İşte bu da, yediği miktar da  bize hiç yetmiyor… Bu nedenle de baskı yapmaya, ısrar etmeye başlıyoruz… Oysa ki araştırmalar,  yemesi konusunda baskı yapılan çocukların akranlarından daima daha az kilolu olduğunu söylüyor. O halde ne yapmalıyız?; Çocuğumuz eğer acıkmıyorsa, acıkması ve bunu dillendirmesi için uzun saatler geçiyorsa, iştahsızlık için sıklıkla kullandığımız vitaminlerin veya balık yağının da etkisi yok… Yani antihistaminikler (alerji ilaçları) dışında iştah arttıran şurup yok… Antihistaminikler örneğin sipraktin, iştah merkezini uyarıyor. Ben de zaman zaman kullanırım… Ama kime verilmeli? İşte bu konu önemli… Bir doktor önermeden kullanmanızı önermem…

Ama kolayı var! İştah açlığa canlının gösterdiği cavaptır… Bu nedenle de çocuğu acıktırmalıyız. Ya öğün aralarını açacağız, sık sık yemek yedirmeye çalışmayacağız. Pek çok çocukta bu uygulama bile çok iyi sonuç verir. Ya da çocuğun acıkmasını kolaylaştıracağız. Acıkmayan çocuk yemek istemez. Bu nedenle yediklerini daha kolay hazmettiren, midenin boşalmasını hızlandıran ve sonuçta çocuğu acıktıran bir ürün kullanacağız. Bu amaçla verilebilecek ilaçlar da var ama yine doktor görmeden kullanmanızı önermem… Gıda takviyesi olarak sunulanları deneyebilirsiniz. Örneğin Motfil… Bitki özleri içeriyor. Gıda olarak tüketilebilen bikri listesinde yer alan bitkileri içerdiği için güveniyorum. En önemlisi de “takviye edici gıda onayı” almış bir ürün olması nedeniyle ben de öneriyorum. Midenin hazım hareketlerini destekliyor ve çocuğu kısa sürede acıktırıyor… Kullananlar memnun… Daha önce de bir başka ürün vardı, o da etkiliydi, ama şimdi sadece Motfil var. Eğer dört hafta kullanmanıza rağmen çocuğunuzun yemesinde fark görmezseniz işte artık mide tembelliği nedeniyle bir doktorun görmesinde fayda var derim.

Sevgiyle kolaylıklar dilerim…

Yazarın Diğer Yazıları
- Yine iştah... Yine iştahsızlık...
- Bebekler ve çocuklarda sıvı tüketimi
- Reçetenizin değiştirilmesine izin vermeyin!
- Bebek ek gıdaları istemezse ve öğürürse?
- Obezitenin önlenmesinde önemli bir boyut: Su
- Şişmanlık ve Probiyotikler
- Yaz ishalleri ve kusmalar
- Anne sütü ve inek sütü alerjisi
- Mide tembelliği
- Obezitenin önlenmesinde okulların sorumluluğu
- Obezitenin önlenmesinde okulların sorumluluğu
- Emzirirken kilo vermek yanlış mı?
- Annenin diyeti ne kadar sonra bebekte gaz yapar?
- Kahıramanlar
- Anne sütünü arttıran yiyecekler
- Yemek yemeyen çocuğa ne yapılmalı?
- Anne sütünü arttıran içecekler
- Bebeğim, su içmelisin!
- İştahsız çocuklarda kemik sağlığı
- Bedeni ve ruhu beslemek
- Şişmanlığın tedavisinde geç kalıyoruz!
- İştah krizi
- Çocuklarda uykusuzluk!
- Bu mektup hepinize...
- Çocukların daha sağlıklı olmaları için...
- Doğumdan önce emzirmeye nasıl hazırlanmalı?
- İskender döner ve bıldırcın yumurtası efsanesi
- Okul başarısızlığında hastalıkların etkisi
- İrritabl bağırsak sendromu
- İştahsız çocuk mutfağı
- Kabızlık sorun olmasın…
- Çocuğunuz kusuyorsa…
- Ergenlik yaş grubunda kalsiyum neden çok önemli?
- Hastalıklar büyümeyi etkiler mi?
- Bebeğin kilo artışı yavaşlarsa ne olur?
- Genetik özellikler büyümeyi etkiler mi?
- Çocuğunuz sebze yemiyorsa…
- Mide tembelliği (gastroparez ) nedir?
- Çocuklarda dispepsi
- Bebek ilk 1 ay ne kadar büyür?
- Emziren anneye sakıncalı besinler hangileri?
- Bebeğin su ihtiyacı...
- İkinci 6 ay bebek neler yapabilir?
- İlk 6 ay bebek neler yapabilir?
- Hangi durumda kabızlıktan söz edilir?
- Büyüme geriliği
- Çocuklarımızı nasıl beslersek okul başarıları artar?
- Aynı öğünde karışık beslenme nedir?
- 1 yaşından önce süt ürünleri verilebilir mi?
- Ek besine başlarken anne-bebek ilişkisi
- Emziren annenin beslenmesi
- 3-6 yaş döneminde beslenme sorunları...
- Ispanak ve efsaneleri...
- Pekmez efsanesi
- Balık yağı şişmanlatmaz!
- Çocuklara diyet yaptırmak doğru mu?
- Mineral eksikliği ve kemik sağlığı
- Yoksa, çocuğum obez mi?
- Bildiğimiz yoğurt hakkında bilmediklerimiz…
- Gözünüz aydın!..
- Annelerin 3 sorusuna cevap
- İnfantil kolik nedir, nasıl başa çıkılır?
- Bebeğiniz kabızlık çekiyorsa...
- Zayıflık nedir?
- Reflü nedir?
- İnek sütü alerjisi
- Çocuklarda beslenme önerileri nasıl belirlenir?
- Bebek biberona alışırsa, emzirmek mümkün müdür?
- Biberon maması anne sütünden iyi midir?
- Anne sütünün rengi ve besleyici değeri arasında ilgi var mıdır?
- Zayıf çocuğun beslenme programı
- Öğün atlamak
- İştahsızlığa neden olan “mide-bağırsak hastalıkları”
- Kahvaltı etmek neden önemlidir?
- Doğru beslenme davranış modelleri
- İştah krizi
- İştahsız çocuğu bekleyen tehlikeler!
- İştahsız olmasın!
- Anne sütü bebek için neden önemlidir ?
- Şişmanlığın teşhisinde geç kalıyoruz!
- Anne sütü nasıl üretilir ?
- Bebek ek gıdaları istemezse ne yapılabilir?
- Okul öncesi yaş grubunun özellikleri ve iştahsızlık
- Çocuklarda beslenme önerileri nasıl belirlenir?
- Ek besinlere geçerken...
- İştahsızlık nedir?
- Dostluk üzerine...
- Elimi Tut, Beni Bırak...
anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE