NUR EDA KASAP
nureda@anneoluncaanladim.com
İletişim nedir?

Doğru iletişim kurabiliyor muyuz? Yoksa, duyup uyduruyor muyuz? Ya da düşüncelerimizi-duygularımızı her zaman kolay ifade edebiliyor muyuz?

İletişim, diğer insanlarla her türlü sözlü ve sözsüz etkileşim kurmaktır. En az iki kişiyi gerektiren dinamik bir süreçtir. İletişim söylenen sözlerden fazlasını içerir.

“Düşündüğünüz, söylemek istediğiniz, söylediğinizi sandığınız, söylediğiniz, karşınızdakinin duymak istediği, duyduğu, anlamak istediği, anladığını sandığı, anladığı…arasında farklar vardır. Dolayısıyla insanların birbirini yanlış anlaması için en az dokuz (9) ihtimal vardır.” Sylviane Herpin

Bazen bir söz söylersiniz, karşınızdaki kişi o sözü öyle bir algılar, söylediğinize söyleyeceğinize bin pişman olursunuz. Oysa sizin düşünceniz çok farklıdır. Bu durum yine bir derece düzeltilmeye açıktır. Hele ki yanlış anladığı şekliyle size söylememişse… Tavır almalar, tafralar, kırılmalar hatta ileri bile gidip küsmeler… İletişim kazaları hepimizin bir kez olsun başına gelmiştir.

Şimdi tüm bunları neden yazıyorum.

Eşim, “Pantolonumu kuru temizlemeye gönderir misin? Yılbaşı akşamı bu yeni pantolonumu giymek istiyorum” dedi. Apartman görevlimize vermek üzere, torbanın içine hazırladım. Ertesi sabah apartman görevlimiz geldi. Geldiği sırada ben telefon ile görüşüyordum. Ayrıca Kerem kapıdan dışarı çıkmaya yeltenince bir de onunla ilgilenmek durumunda kaldım. Bir elimde telefon, bir elimde Kerem, “Kuru temizlemeye gidecek, kolay gelsin” dedim ve kapıyı kapattım. Kendisi de başını salladı ve gitti.

PANTOLON ÇÖPTE!..
On beş-yirmi dakika sonra yeniden geldi. “Abla alınacak bir şey var mı?” diye sordu. Bende “Yok sağ ol öğlene kadar pantolonu verir misin lütfen. Yılbaşı üzeri işleri yoğundur. Bir an önce temizlensin” dedim. “Olur abla, ver pantolonu” dedi. “Az önce torba ile verdim yaa” dedim. “Abla ben onu anlamadım, çöp verdin diye çöpe attım” demez mi. “Dedim ya, kuru temizlemeye gidecek” diye dedim. O da benim telefondaki kişiye bir şeyler anlattığımı sanıp dinlememiş! Allahım gitti canım pantolon diye bende bir panik. “Apartmanımızın çöp tankerine attın değil mi?” dedim. Yüzü yere düştü ve “Abla evet de çöp kamyonu gelmiş olabilir” dedi. İkimiz hızlıca aşağıya koştuk. Bir çöp tankerine bu kadar heyecan ile koşabileceğimi hiç düşünmemiştim. Şükür yerinde ve doluydu!

Sağ olsun çöplerin arasından benim torbayı bulup çıkardı. Derin bir nefes aldım. Daha apartmana girmeden çöp kamyonu geldi. İyi ki daha fazla geç kalmadık. Akşam eşime yeni pantolonun başına gelenleri gerilim filmi anlatır gibi anlattım. Allahtan mutlu son ile bitti.
Kendimizi ifade ettiğimizi düşünüyoruz ya da iletişimimizin iyi olduğunu var sayıyoruz. Ancak böyle küçücük bir yanlış anlama bile olayları farklı noktalara getirebiliyor.

Üzerinden zaman geçtiği için, nerede okuduğumu ya da kimin anlattığını anımsayamadığım bir olay daha var. Çok gülmüştüm. Yine komik bir iletişim kazası. Yaşları, 4 ve 2,5 olan iki kardeş anne ve babaları ile yatıyormuş. Baba bir haftalığına iş için yurt dışına gitmiş. Giderken, “Ben evde yokken eğer anneniz ile yatmazsanız size büyük sürprizlerim olacak” demiş. Bir hafta sonra anne ve iki çocuk hava alanına babalarını karşılamaya gitmişler. Büyük çocuk, babasını görünce bağıra bağıra, “Babaaaa güzel haberlerim vaaar. Sen evde yokken kimse annemle yatmadı” !!!

Yeni yılda, sohbetleriniz keyifli, ağzınız tatlı, yüzünüzde gülümseme bol olsun.
Sevgiler…

Yazarın Diğer Yazıları
- Çocuk ve oyun
- Başarmak...
- Öğrendim ki...
- Bişnev
- 23 Nisan
- Dört mevsim
- Günler ağır
- Yaş almak, yaşamak...
- Ağzını kilitleyen bebek ile inatlaşmayın!
- Vaatlerimizi yaşamalıyız!
- Çocuğa farklı olanı öğretmek!
- Sorumluluk mu? Zorunluluk mu?
- Sancılı doğum
- Zihni çalıştırma alıştırmaları
- Etamin işi ve çocukluğumuz
- Kendine bir bak!
- Kerem’ce...
- Acımız var!
- 23 Nisan geldi!
- Çocuklar için sözler
- Bebek bakıcısı (3)
- Bebek bakıcısı (2)
- Bebek bakıcısı (1)
- Beynini Tanı*
- Anaokulu nedir?
- Ölüm
- Dolmuş şoförü ile biletçi
- Çocuğu sıkıntıdan kurtaran tatil önerileri
- Okul serüveni - 2
- Okul serüveni - 1
- İki yaşında olmak - 2
- İki yaşında olmak!
- Tiyatro aşkı
- Anne-baba davranış modelleri
- Özel bir kadın
- İletişim nedir?
- Halil İbrahim bereketi
- Bebek meme emmeyi nasıl bırakır?
- Üstün yetenekli çocuklar
- Oyun parklarının gerçek sahibi kim?
- Çocukla tatil mi?!
- Acil durum!
- Fotoğraf albümü
- İlk vukuatımız!
- İlişkinizde mutsuz musunuz?
- Çocukta zihinsel gelişimin durması
- Geleceğin liderlerini yetiştirmek
- Annelere yaz önerileri...
- Kıyamet senaryosu
- M vitamini*
- Anneye Özlem
- Çocuğum kitap okumuyor!
- Fobiler
- Çocukların soruları ve yaratıcı yanıtları
- Çocuğunuzu yanlış eğitiyorsunuz!
- Hepimiz aynıyız
- Gerçekler…
- Yeni yıl, yeni kararlar
- Sihirli kurabiye
- Çocuk gözüyle görebilmek...
- Ayna ayna söyle bana!
- Dikkat edin! Hayalleriniz gerçekleşebilir!
- Sevmek dokunma-ma-ktır!
- Anne karnından dış dünyaya mesajlar
- İyi baba, kötü baba…
- Benimle oynar mısın?
- Farklı çözümler
- Divine annesi olmak
- Hayat düşlerden yaratılır!
- “Yeni sen”
- Uykusuz her gece
- Kolik bebek
- Karanlıktan aydınlığa
- Bakış açısı...
- Kimlik, delilik, annelik...
- 14 cm.lik bir bebek size ne öğretebilir?
- Merhaba
anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE